Trist nyt om olivenolie

03/09/2023 08:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Der opleves i øjeblikket stor krise.

Mest læste i dag

Olivendyrkningen står over for betydelige udfordringer i øjeblikket. De usædvanligt høje temperaturer, som har præget Sydeuropa i løbet af sommeren, har udløst en krise i industrien.

Den intense varme har haft en skadelig virkning på oliventræerne, hvilket nu medfører advarsler om voldsomme prisstigninger og en potentiel knaphed på olivenolie, ifølge en rapport fra CNN.

Sidste år oplevede branchen allerede vanskeligheder. Spanien, verdens største olivenolieproducent, fremstillede kun halvdelen af den sædvanlige mængde olivenolie.

Walter Zanre, administrerende direktør for Filippo Berio, et af de førende mærker inden for olivenolieindustrien, giver udtryk for sin bekymring over situationen og understreger, at branchen befinder sig i en kritisk tilstand.

Fremtidige udfordringer

Alle tegn peger på, at årets høst også vil medføre fortsatte udfordringer. Det præcise omfang vil først blive kendt til efteråret ved høsttidspunktet. Forskeren Kyle Holland anslår dog, at det kan resultere i en nedgang på op til 30 procent.

Han bemærker også, at priserne allerede er steget betydeligt siden sidste år.

Andre afgrøder påvirket

Det er ikke kun oliven, der er blevet berørt af den ekstreme varme. Frugtindustrien lider også med reduceret produktion af ferskner, nektariner og abrikoser.

Tomathøsten har også lidt skade. Kyle Holland giver udtryk for sin bekymring ikke kun for olivenolie, men også for mange andre afgrøder.