To for én pris: Så meget koster lejlighederne i de 4 storbyer

15/04/2023 09:38

|

Thea Andersen

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com
Lejlighed til under 2 mio. kr. i Odense og Aalborg, tæt på 3 mio. kr. i Aarhus og til under 4 mio. kr. i København - men priserne steg lidt i marts, viser nye tal.

Mest læste i dag

Køberne tager i stigende grad trappen op for at se på lejlighed. Lejlighederne får forårsløft i handler og salgspriser efter længere tids prisfald.

Det viser nye tal fra Boligsiden og Home, oplyser home a/s i en pressemeddelelse.

  • Lejlighedspriserne på landsplan steg med 0,6 % på landsplan fra februar til marts, mens tal fra ejendomsmæglerkæden Home viser, at der var 6 % flere fremvisninger og 7 % flere handler.

De positive tendenser kommer især efter nye takter på landets største marked for lejligheder i hovedstadsområdet.

  • Markedsindekset fra Boligsiden viser, at priserne i København steg med 0,7 % den seneste måned.

Vigtigt signal fra køberne

- Det er et lille, men vigtigt skridt frem - og det kommer efter flere fremvisninger og flere handler, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, og tilføjer:

- Køberne har hele tiden haft kig på lejlighederne - det viser vores køberbarometer - men de har holdt sig tilbage, men nu ser det ud til, at flere tager skridtet og gør noget ved planerne.

Han peger på, at der – trods fremgangen – fortsat er færre lejlighedshandler sammenlignet med tiden fra 2015-2019 inden Corona.

Homes ejendomsmæglere i hovedstaden havde 7,2 % flere fremvisninger den seneste måned, og antallet af solgte lejligheder steg med 9,1 %.

Ejendomsmægler Michael Hammerbak, der har Home-butikker på Vesterbro, Christianshavn/City og i Carlsbergbyen, mærker en tydelig forandring i foråret.

- Der er pludselig fuld damp på alle kedler, og vi oplever lige pt. et opsving i salget, fortæller indehaver Michael Hammerbak og fortsætter:

- Vi glæder os, men vi er også ydmyge – for vi ved jo ret beset ikke, om det blot er en ketchup-effekt efter et sløvt efterår og tidlig vinter, hvor der har været noget opsparet køberpotentiale.

Lejlighedspriserne steg også i Frederiksberg og i Odense, mens de faldt i Aarhus og Aalborg, viser statistikken fra Boligsiden.

Lejlighederne er blevet billigere

Samlet set er en lejlighed blevet billigere i alle de fire store byer, hvis vi ser over det seneste år, viser Homes beregninger for en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvm. (se tabel nederst)

I hovedstadsområdet koster en lejlighed i København lige under fire mio. kr. nu efter et fald på knap 500.000 kr.

I Frederiksberg er lejligheden blevet hele 675.000 kr. billigere.

I Aarhus er priserne ikke langt fra at komme under tre mio. kr. for en gennemsnitlig lejlighed, efter at lejlighederne er blevet godt en kvart mio. kr. billigere.

- Vi oplever stadig, at kunderne byder under og er lidt afventende, siger ejendomsmægler og indehaver Carsten Andersen fra Home Aarhus City og Home Aarhus Ø.

I Odense koster en lejlighed nu under to mio. kr. igen.

- Kunderne er mere optimistiske igen, men priserne skal stadig sættes tæt på den forventede handelspris, ellers sker der ikke noget med lejlighederne, siger ejendomsmægler og indehaver Martin Larsen fra home Ejerlejlighedsbutikken i Odense.

Aalborg er en lejlighed - fortsat - billigst blandt de store byer, og her er priserne faldet mindst.

Overraskelse i Odense

Statistikken rummer en - umiddelbart - overraskende stor stigning i Odense i marts.

I Odense er prisfaldet på 12,7 % det seneste år, selv om priserne den seneste måned er steget med hele 7,4 %.

- Det er helt klart vores oplevelse, at priserne er faldet, men ikke at faldet er så stort, som statistikken viser, siger Martin Larsen og peger på, at der er solgt en række dyre lejligheder, der kan trække den gennemsnitlige pris op.

Ifølge Odense-mægleren fra Home bør man kigge på statistikken med forbehold for den usikkerhed, som månedstal rummer i et relativt lille lejlighedsmarked som Odense.

Det koster lejlighederne efter presset år

Lejlighedsmarkedet generelt i Danmark har i særdeleshed mærket usikkerheden efter de store rentestigninger i 2022 og oplevede et kraftigt dyk i handlerne i løbet af andet halvår og et pres på priserne.

Siden er renten dog kravlet noget ned - og lejlighederne er faldet i pris, hvilket sænker kravene til køberne for at få underskrift på en lejlighed.

Foto: home a/s Kilde tabel: Boligsiden og Home