Sverige har fået nok: Vil lave totalt forbud for alle bilejere

25/07/2024 08:54

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
De svenske kommuner har fået nok af tendensen, og vil nu have et forbud.

Mest læste i dag

Biler synes altid at være en magnet for mudder og bliver hurtigt beskidte. Mange bilejere ender derfor med at besøge bilvasken hyppigt, men det ser ud til, at situationen kan ændre sig markant i Sverige i fremtiden.

Ifølge Marcusoscarsson er det en almindelig praksis i Sverige at vaske bilerne på gaden. En ny rapport fra organisationen Hållbar bilvask (Holdbar bilvask) fremhæver de alvorlige miljømæssige konsekvenser ved denne metode.

Rapporten viser, at lidt over halvdelen af bilvaskene i Sverige finder sted på gaden, hvilket ikke er velset af kommunerne. Derfor ønsker de nu at få indført en ny lovgivning, der stopper bilvask på gaden.

Mange svenskerne støtter også dette forslag – seks ud af ti ønsker et totalt forbud mod hjemmevask af biler. Robert Dimmlich, initiativtager til Hållbar bilvask og direktør for Organisationen af Sveriges Servicestationer, er tilfreds med den stigende støtte til et forbud: "Det er positivt, at flere ønsker et forbud mod hjemmevask," siger han.

Opbakningen er steget fra 40 procent til 58 procent på bare fire år.

Også forbudt nogle steder i Danmark

Ifølge Robert Dimmlich udleder bilvask på gaden årligt 1.000 tons olie og 50 tons tungmetaller til Sveriges vandløb, søer og hav. Denne praksis har skabt øget opmærksomhed omkring de miljømæssige risici, og selvom det er en almindelig praksis i Danmark, er der også her steder, hvor det er forbudt.

I Danmark findes der ikke et nationalt forbud mod bilvask på private ejendomme, men på lokalplan eller gennem tinglyste servitutter kan der være restriktioner, der forbyder bilvask hjemme. Dette kan skyldes risikoen for forurening af nærliggende vandløb og søer.

I Tyskland, vores nabo mod syd, er bilvask hjemme faktisk forbudt på landsplan, medmindre man benytter en oliefælde til opsamling af olie.