Stor udregning: Så langt skal en elbil køre, før den er mere klimavenlig end en benzinbil

29/12/2023 12:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Produktionen af elbiler udleder nemlig mere CO2 end produktionen af benzin- og dieselbiler.

Mest læste i dag

Uanset om det er for at følge moden, spare penge på lang sigt eller være miljøvenlig, er det et faktum, at der er en stigende mængde elbiler på de danske veje.

Men der går en vis tid, fra du køber din elbil og begynder at køre i den, før den faktisk har kompenseret for CO2-udledningen.

Det er almindeligt kendt, at produktionen af elbiler udleder mere CO2 end produktionen af benzin- eller dieselbiler, primært på grund af batterierne.

Til gengæld udleder elbiler ingen CO2, når de kører, så det er kun, hvis man bruger såkaldt sort strøm, at man reelt kan tale om en klimabelastning efter bilen er blevet produceret.

Men hvor langt skal en elbil egentlig køre, før den har udlignet CO2-regnskabet fra produktionen?

Det har en tysk brancheorganisation for ingeniører, VDI, undersøgt.

Det sker ikke øjeblikkeligt

Organisationen har sammenlignet el- og fossilbiler i kompaktklassen, der omfatter bilmodeller som Volkswagen ID.3, Ford Focus og Volkswagen Golf.

Resultaterne skal også tages med det forbehold, at beregningerne er baseret på den tyske "elmiks", dvs., om elektriciteten kommer fra grønne eller sorte kilder.

Eksperterne konkluderede, at en elbil "indhenter" almindelige benzinbiler, når den har kørt 90.000 kilometer.

Men hvis batteriet kun oplades med grøn strøm, falder tallet til 65.000 kilometer. Omvendt stiger det til hele 160.000 kilometer, hvis batteriet oplades med sort strøm.

I Danmark er vi sandsynligvis tættere på de 65.000 kilometer, da over 80 procent af den strøm, vi bruger, kommer fra grønne kilder.

"Grønnere" batterier

Så selvom en elbil udgør en større klimabelastning under produktionen, tjener den sig selv ind i klimaregnskabet inden for en overskuelig tidsramme.

Alligevel mener forskerne, at det er for snævert kun at fokusere på bilernes forbrug - det er nemlig produktionen, bortskaffelsen og ikke mindst driftstiden, der virkelig kan gøre en forskel.

"Vi har derfor brug for mere batteriproduktion Made in Germany, bedre batteriudnyttelse og hurtig udbygning af vedvarende energi – både i form af grøn strøm og grønne brændstoffer," siger VDI-køretøjsekspert Joachim Damasky.

Læs mere på denne hjemmeside (tysk).