Skatteekspert udmelder: Når det er gjort, kan du ikke fortryde og få pengene tilbage

02/08/2024 18:17

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
På ét skatteområde er forvirringen stor.

Mest læste i dag

Det er ikke overraskende, at der opstår forvirring.

Der er mange nye ejendomsvurderinger – en foreløbig for 2024, som afløses af en endelig i 2025, og nye 2020-vurderinger, der muligvis fører til tilbagebetaling af ejendomsskatter fra 2011 til 2020.

Forvirringen er stor, og det er svært at bevare overblikket.

Mens mange danskere frygter en uventet ekstraregning, giver PwC et kort generelt overblik over de indefrosne stigende boligskatter, dog uden at være udtømmende.

Dette fremgår af en pressemeddelelse.

"Vi møder mange klienter, som er i tvivl om, hvor meget der er indefrosset i boligskatter, hvor de kan se det, hvad det koster i renter at indefryse boligskatterne, om de kan indfri indefrysningen, og om det er en god idé," siger Søren Bech, skatteekspert hos PwC.

Ejendomsskatter til og med 2023

Indtil udgangen af 2023 er stigningen i grundskylden automatisk indefrosset hos kommunerne uden renter, så gælden vokser ikke.

Gælden skal betales ved salg af ejendommen. Hvis de nye 2020-vurderinger medfører en stigning i grundværdien for 2021, 2022 og 2023, kan der opstå yderligere grundskyld for disse år, som også vil blive indefrosset automatisk.

Typisk vil man i januar 2024 have modtaget en oversigt fra kommunen over, hvor meget der er indefrosset i grundskyld til dato.

Hvis grundværdien stiger i 2020-vurderingen for 2021, 2022 og 2023 i forhold til tidligere anvendt beregningsgrundlag, vil det indefrosne beløb automatisk blive større.

Da der ikke er renter på indefrysningslånet hos kommunerne, er det fornuftigt at indfri gælden først ved salg af ejendommen.

Ejendomsskatter fra og med 2024

Fra 2024 overgår indefrysningen af stigende boligskatter til staten, gældende både ejendomsværdiskat og grundskyld.

Man kan se, hvor meget der er indefrosset hos Skattestyrelsen, ved at logge ind på skat.dk og hente forskudsopgørelsen for 2024 efter følgende vejledning:

  1. Find "Eksisterende ejendomme og grunde" på forskudsopgørelsen eller vælg rubrik 651.

  2. Klik på pilen ved siden af din adresse (her kan du også se det anslåede indefrysningsbeløb).

  3. Klik derefter på "Vælg eller fravælg indefrysningslån" ved "Boligskattelån".

  4. Scroll ned til "Ønskes indefrysningslån til betaling af" og markér "Ja" eller "Nej".

Hvis du allerede er tilmeldt indefrysning, fortsætter det automatisk, medmindre du afmelder dig. Du kan indfri hele eller dele af lånet på TastSelv på skat.dk, hvor du også kan følge med i, hvor meget du har lånt og tilbagebetalt mv.

Vær opmærksom på, at hvis der er flere ejere, skal hver især til- eller framelde sig ordningen. Din egen forskudsopgørelse viser kun din andel af indefrysningen.

Fra 2024 forrentes lån til staten med 3,57%, nedsat med 25%, så den reelle rente er 2,68%, da renten ikke kan trækkes fra i skat.

Hvis man ikke ønsker at fortsætte med indefrysning af grundskylden, kan man framelde det på sin forskudsopgørelse for 2024. Indfrier man lånet inden årets udgang, påløber der ingen renter.

Skal lånet til staten indfris?

Om lånet skal indfries eller betales ved salg af ejendommen, må vurderes individuelt.

Da renten på lånet ikke kan trækkes fra i skat, svarer den for de fleste med negativ nettokapitalindkomst til en rente på ca. 4% før skat, hvilket kan sammenlignes med afkast på investeringer og renter på bankindestående.

Forskellige økonomer har beregnet, hvad gælden kan vokse til over tid med rente-på-rente-effekten, og beløbet kan blive betydeligt.

Om man vælger at indfri indefrysningslånet nu eller ved salg af ejendommen, afhænger af den enkeltes økonomi. Nogle vil måske hellere bruge pengene løbende på forbrug, rejser eller gaver til børn.

Søren Bech afslutter med at sige:

”Vi oplever, at det er meget individuelt, hvad der prioriteres, fx større rådighedsbeløb nu og betaling senere. Det afhænger meget af, hvor man er i sit liv. Yngre mennesker med plads i økonomien vælger måske ikke at indefryse stigningen i boligskatterne, mens ældre overvejer det oftere. Uanset valget er det vigtigt at have styr på, hvad man skylder, så man løbende kan træffe et informeret valg. Jeg anbefaler derfor, at man hvert år i fx november eller december, når man ser på forskudsregistreringen for det kommende år, går ind på Skat.dk og tjekker sin gæld til staten. Ønsker man at indfri lånet og undgå årets rente, skal det ske inden årets udgang. Når lånet er indfriet, kan man ikke fortryde og få pengene tilbage.”