Skaber af vaccine: Hundrede af tusinder er sandsynligvis døde på grund af vaccine-kritik

09/02/2022 07:48

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Hundreder af tusinder er sandsynligvis døde på grund af falsk AstraZeneca Covid-vaccine-kritik, siger skaberen

Hundredtusinder af mennesker døde takket være falske AstraZeneca Covid-påstande, udtaler skaberen af vaccinen.

John Bell, som er kernen i projektet om at lancere den livreddende vaccine, har skælvet ned mod EU-politikere, som skabte forvirring over sikkerheden sidste år.

Oxfords AstraZeneca-vaccine har reddet utallige liv efter at være blevet rullet ud over hele verden, siger John Bell.

Forud for en BBC-dokumentar om vaccinen siger Sir John Bell, at videnskabsmænd og politikere "sandsynligvis dræbte hundredtusindvis af mennesker" ved at så tvivl om vaccinen.

Han tilføjer: "De har skadet vaccinens omdømme på en måde, der giver genlyd rundt om i resten af ​​verden.

"Jeg tror, ​​at dårlig opførsel fra videnskabsmænd og fra politikere formentlig har dræbt hundredtusindvis af mennesker - og det kan de ikke være stolte af."

Ligesom den britisk-fremstillede vaccine blev rullet ud over hele verden sidste år i et forsøg på at reducere Covid-tal, stoppede flere europæiske nationer brugen af ​​den på grund af frygt for blodpropper.

De fleste lande vendte om og genoptog vaccinationer, efter at EMA sagde, at vaccinen var "sikker og effektiv".

Europas narkotikavagthund sagde senere, at blodpropperne var meget sjælden bivirkning af vaccinen, og derfor folk bør fortsætte med at få den.

Det britiske MHRA besluttede også, at befolkningen under 40 skulle tilbydes et alternativ til AstraZeneca Covid-vaccinen for at opveje den meget sjældne risiko.

Dr. June Raine, administrerende direktør for MHRA, siger, at "risikoen forbliver ekstremt lille" på trods af "beviser, der styrker" sammenhængen mellem stik og blodpropper.

Men den tidlige forsinkelse og frygt blev udløst hos sårbare mennesker under den indledende, afgørende fase af udrulningen i hele Europa.

Efter at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kaldte vaccinen "næsten ineffektiv" hos ældre, blev doser smidt ud, da folk ikke dukkede op for at få den.

Andre steder i Europa blev AZ-vaccinen set som usikker eller som budgetmuligheden, da den var billigere.

Men folkene bag ønskede, at det skulle være billigt og tilgængeligt til brug over hele verden.

Den fik endda tilnavnet "Aldi-vaccinen" i Belgien efter lavprissupermarkedet. Og Danmark droppede fuldstændig det livreddende stik, det skrive The Sun.

Europæiske lande fokuserede mest på at bruge Pfizer/BioNTech-vacciner med en blanding af Johnson & Johnson, Kinas Sinopharm-vaccine og Ruslands Sputnik Vaccine.


John Bell siger: "Jeg tror ikke, det gjorde forholdet til Europa nemmere, at det blev promoveret som den britiske vaccine."

"Der var for meget nationalisme," tilføjede prof Adrian Hill, direktør for Jenner Institute i Oxford, hvor vaccinen blev udviklet.

"Det var opmuntrende konkurrence mellem vaccinetyper, mellem lande. Det er det sidste, du ønsker i forsøget på at kontrollere pandemien og give vacciner til verden."

I slutningen af ​​sidste år foreslog AZ's administrerende direktør, at Europas undladelse af at give skud til ældre mennesker kunne stå bag en Covid-bølge, der rev gennem kontinentet.

Flere lande oplevede nye lockdowns i november, fordi infektionerne var så høje, og hospitaler kom under pres på grund af tilstrømningen af ​​indlæggelser.

Det sammenlignet med et anderledes billede i Storbritannien - som selvfølgelig ændrede sig, da Omikron dukkede op måneden efter.

Covid booster-vacciner beskytter mod Omikron og giver den bedste chance for at komme igennem pandemien, har sundhedsembedsmænd gentagne gange sagt.

I Storbritannien er første og anden dosis af AZ og Pfizer næsten ligeligt delt. Booster-stikket er næsten udelukkende Pfizer på grund af risikoen for blodprop.