Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs permanent

29/07/2024 15:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Mest læste i dag

Skimmel og mug er de største udfordringer, der angriber fugerne mellem fliserne i badeværelset. Dette kan ikke kun udgøre en sundhedsrisiko, men også misfarve fugerne med mørkegrå eller gule nuancer.

Selvom det kan virke som om pletterne er permanente, findes der metoder til at fjerne dem, og det bedste af det hele er, at du muligvis allerede har de nødvendige midler i dit skab.

Fugemasse fungerer som en vandtæt barriere mellem fliserne, som forhindrer vand og snavs i at trænge ind bagved og beskadige væggen. Dog er fugemasse ofte lavet af beton, hvilket gør den meget porøs og dermed modtagelig for snavs.

Eksperter anbefaler, at badeværelsesfliser rengøres mindst hver fjortende dag for at holde dem i god stand og forhindre ophobning af snavs. Dette gør vedligeholdelsen lettere, og du vil have mindre snavs at fjerne, når du endelig gør hovedrent.

Rengøring af badeværelsesfliser kan dog virke som en omfattende og tidskrævende opgave, især hvis hele væggen er dækket af fliser. Derfor kan opgaven virke afskrækkende for mange.

For dem, der ønsker at tackle snavsede fuger, og for dem, der er trætte af at bruge penge på dyre rengøringsmidler, er her to enkle gør-det-selv løsninger til at friske dine fliser og fuger op. Express deler disse tips.

Sådan rengøres flisefuger med hvid eddike, bagepulver og ammoniak

Ved nye hjemmelavede rengøringsmetoder er det vigtigt at starte med en mild blanding og øge styrken, hvis pletterne ikke forsvinder. Mira Showers anbefaler at blande syv kopper varmt vand, en halv kop bagepulver, en tredjedel kop ammoniak og en fjerdedel kop hvid eddike. Rør blandingen, indtil bagepulveret er helt opløst, og hæld den i en sprayflaske.

Sprøjt blandingen på fugerne, indtil de er gennemfugtede, og lad den sidde i cirka fem minutter. Brug en stiv børste til at skrubbe fugerne grundigt, især på problemområder. Aftør den snavsede væske med en fugtig klud og sørg for at vride kluden ud i en separat spand for at undgå at overføre snavs til fliserne igen. Aftør fliserne med en våd klud og tør efter med en tør klud.

Hvis der stadig er genstridige pletter, kan du blande brintoverilte og bagepulver for ekstra blegning.

Sådan rengøres flisefuger med bagepulver og brintoverilte

For de mest stædige pletter blandes brintoverilte og bagepulver til en pasta. Spred pastaen på fugerne med en stiv børste eller en tandbørste og lad den virke i fem til ti minutter.

Skrub den tørrede blanding væk med børsten, og gentag processen, hvis pletterne ikke er væk. Tør fliserne af med en fugtig klud og efterfølgende med et tørt viskestykke.

Sådan vedligeholder du fliserne

Der er flere måder at holde dine fliser og fuger rene på efter rengøring. En enkel metode er at tørre fliserne af med et tørt håndklæde efter badet.

Du kan også anvende en fugemasseforsegling, som beskytter fugerne mod misfarvning.

Det er desuden vigtigt at holde badeværelset godt ventileret, da fugtige omgivelser fremmer vækst af skimmel og mug. Sørg for at åbne vinduer eller tænde udsugningsventilatoren, når du bader, for at ventilere rummet.