Sådan bliver det fremadrettet: Her er hvad du kan forvente

13/01/2022 08:08

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Boligmarkedet har igen og igen overrasket de seneste par år. Home giver her et bud på, hvordan kommer til at gå med handler og priser – og så er der en ’joker’ eller to

Hvad kan danskerne forvente af boligsalg og -priser i 2022, og hvad kan gå hen og overraske?

Som bekendt er det svært at spå – især om fremtiden. Og ikke mindst når det gælder boligmarkedet, der har vist sig helt uforudsigeligt under Corona-pandemien, hvor det i flere omgange har overrasket positivt.

I Home vover vi alligevel det ene øje med et bud på, hvad vi kan forvente.
”Hvem havde troet, at vi skulle få endnu flere bolighandler i 2021 – omkring 113.000 – oven på helt forrygende otte måneder i 2020, et vildt forår i år med en brat opbremsning i sommers og et comeback i efteråret,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen. 

Antal bolighandler?
Home forventer, at det aktivitetsniveau, vi har set de seneste tre måneder af 2021, vil fortsætte i det nye år. Især interessen for huse holder sig på et højt niveau, viser den seneste udgave af Homes og Danske Banks Boligbrief 

Oversat betyder det en samlet nedgang i forhold til salget i år på 15-20 % med store regionale og lokale forskelle.

Det kan lyde som en stor nedgang, men det er stadig væsentligt over ’normalen’ for boligsalg i perioden 2015-2019, understreger Homes markedsanalytiker.

”Interessen for boligkøb er fortsat tårnhøj, mens udbuddet er rekordlavt, og det kan bremse antallet af handler,” lyder vuderingen.

”Corona-pandemien er fortsat den helt store usikkerhedsfaktor. Hvis samfundet og verden normaliserer sig og lukker op i løbet af 2022, kan vi se dalende fokus på bolig, og hvordan vi bor – og ikke mindst for at eje et sommerhus,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Hvad med priserne!
Hus-, sommerhus og lejlighedspriserne bragede i vejret i 2021 med to-cifrede stigninger – de største i 15 år - og det tempo kan ikke fortsætte.

Home forventer sammen med Danske Bank og Realkredit Danmark også at se aftagende prisstigninger på landsplan – men fortsat stigninger i størrelsesordenen 2-4 % i snit.

Igen med store regionale og lokale forskelle, lyder forventningen hos Home.
”Priserne vil fortsat have mest potentiale i og omkring de største byer, mens prisstigningerne kan være fra yderst beskedne til ikke-eksisterende, når vi kommer længst ud på landet,” forudser Henrik Hauthorn Jensen.

Er der en ’joker’?
Ja. Sommerhusene er nok boligmarkedets ’joker’ igen i 2022. Både huse og lejligheder har udvist stor styrke i salget, fordi det er vores primærbolig – vi har alle brug for et sted at bo. Sommerhusmarkedet er ifølge Home langt mere lystbetonet - og dermed følsomt.

”Det vil måske vise sig, at nogle familier har forkøbt sig under Corona og alligevel ikke er så vilde med at være sommerhusejere, så kan markedet blive ’oversvømmet’ af sommerhuse,” siger boligmarkedsanalytikeren fra Home og uddyber:

”Eller flere kan nå til erkendelse af, at Corona nok kommer til at spille ind på vores ferieplaner i nogle år frem, hvorfor de ønsker et sted i sommerlandet, der kan være omdrejningspunkt for familiens ferier fremover. Det vil sikre en fortsat stor efterspørgsel i et marked, hvor der ikke er meget til salg,” siger han.

Ellers er renteudviklingen jo også en klassisk ’joker’.
Renten er kravlet op på det seneste. Hvis renten stiger yderligere i løbet af året, som blandt andet Realkredit Danmark forventer det kan ske, kan det påvirke boligsalget og -priserne – og her er lejlighederne mest følsomme.

Men alt i alt tegner det til et godt boligår med mange handler, der fortsat vil være underlagt Coronas luner...