Sammenhæng mellem nikotin og psykiske lidelser
En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, omtalt af TV 2, viser, at næsten en tredjedel af unge mellem 15 og 29 år enten ryger eller bruger nikotinprodukter som snus, e-cigaretter, vapes og puff bars.
Endnu mere bekymrende er det, at nikotinforbrug nu er konstateret hos børn helt ned i 5. klasse.
Danske Regioner vurderer, at situationen er så alvorlig, at der ikke længere er plads til milde eller frivillige løsninger. De opfordrer Folketinget til at tage mere håndfaste midler i brug – herunder forbud og højere afgifter, der skal gøre nikotinprodukter dyrere og mindre tilgængelige.
Formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R), understreger de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser:
"Nikotin øger risikoen for stress, depression, angst og kan føre til misbrug af andre stoffer."
Hun advarer samtidig om, at et illegalt marked allerede har etableret sig, hvor eksempelvis "puff bar spice" – nikotinprodukter tilsat narkotiske stoffer som opioider og hallucinogener – er begyndt at cirkulere.
Unge indlægges med psykoser – nye tiltag foreslås
Der findes allerede tilfælde, hvor børn helt ned til 12 år er blevet indlagt med psykoser efter at have brugt disse produkter.
Derfor foreslår Danske Regioner et totalforbud mod onlinesalg af nikotinprodukter. Samtidig ønsker de, at kun udvalgte kiosker og supermarkeder skal have lov til at sælge disse varer – og ikke i nærheden af skoler og ungdomsuddannelser.
"Industrien pakker de stærkt afhængighedsskabende produkter ind som noget harmløst, og mange forældre aner ikke, hvad deres børn reelt indtager," siger Karin Friis Bach.
Regionerne håber nu, at Folketinget vil tage deres anbefalinger alvorligt og sætte massivt ind mod nikotinbrug blandt børn og unge.