Politi kommer med opfordring i julehandlen: Det skal du passe på

09/12/2021 16:15

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

December er kendt for at være en travl måned med indkøb af både julegaver på forskellige forretningsstrøg og også andre varer i supermarkeder eller indkøbscentre. Det er desværre også en travl tid for forskellige langfingrede personer, der stjæler punge enten fra lommer eller tasker.

I den første uge af december i år har Midt- og Vestsjællands Politi allerede modtaget 20 anmeldelser om tyveri af primært punge, der typisk er blevet stjålet fra enten en lomme eller den taske, som den forurettede medbragte under indkøb.

Ganske få og meget nemme forholdsregler vil gøre arbejdsbetingelserne for en tyv meget vanskeligere:

• Hold en taske lukket og under konstant opsyn under indkøb, eller gå med den på armen i stedet for at anbringe den f.eks. i en indkøbsvogn

• Gå ikke med din pung i baglommen eller en yderlomme på overtøjet. Anbring pungen i f.eks. en inderlomme på jakken eller en forlomme i bukserne.

• Undgå store pengebeløb i din pung eller taske. Brug betalingskort, og tag kun de betalings- og hævekort med, som du skal bruge.

• Skjul indtastning af PIN-koden, når du bruger dit betalingskort. Hold hånden for eller stil dig tæt op ad kortterminalen, så PIN-koden ikke kan aflures. Uden afluret PIN-kode er et betalingskort intet værd for en tyv.

Med baggrund i mange af anmeldelserne kan politiet se, at tyvene bruger forskellige metoder, når de vil give sig selv mulighed for at stjæle noget.

Et skub i trængslen på steder med mange mennesker bliver ofte udnyttet til at stjæle en pung fra en taske eller en lomme, når offerets fokus er rettet mod skubberiet.

I supermarkeder bruger tyvene ofte afledende spørgsmål eller beder andre kunder om hjælp på forskellig vis, så en kunde i supermarkedet enten forlader sin taske i indkøbsvognen eller har sin fokus rettet mod at hjælpe nogen. Disse få sekunders uopmærksomhed udnytter tyven eller en medsammensvoren til at stjæle.

Hvis et tyveri opdages under udførelsen, kan hjælp tilkaldes f.eks. ved at råbe op, så andre tilstedeværende bliver opmærksomme og kan komme til hjælp, ligesom tililende kan foretage vigtige observationer i forhold til mistænkte.

Et tyveri eller forsøg herpå anmeldes til politiet i den politikreds, hvor tyveriet er foregået.