Pas på: Hver fjerde falder i denne fælde

11/01/2022 07:27

|

Christina Hansen

Foto: Gjendsidige

Mest læste i dag

Hver fjerde dansker planlægger at øge deres træningsindsats i januar måned, men for rigtig mange fører det også til skader, der kunne være undgået.

Det viser en ny undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

I januar snøres træningsskoene ekstra flittigt blandt danskerne, når året skal skydes i gang med god energi, overskud og planer om at være mere aktiv end tidligere.  

Hver fjerde dansker giver nemlig udtryk for, at de planlægger at starte med at træne eller øge deres træningsmængde efter jul og nytår.

Særligt i den unge del af befolkningen er forandringsviljen stor.

Blandt de 18-29-årige er det nemlig helt op mod hver tredje, der er klar til mere sved på panden.  

Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Samtidig viser undersøgelsen, at op mod fire ud af ti danskere er kommet til skade i forbindelse med motion og idræt.

Og netop skader kan være en af konsekvenserne ved at lægge for hårdt ud, forklarer Gjensidiges fagansvarlige for Sundhed, Louise Brix.  

“Ønsket om en sundere og mere aktiv hverdag er en typisk og konkret måde at starte året ud på. Vi ser hvert år en stor andel danskere, der prioriterer deres sundhed særligt i årets første måneder og forsøger at indarbejde nye vaner. Men man skal huske at starte roligt op, så kroppen kan følge med, og man ikke risikerer at få skader, og derved være nødt til at opgive sine mål og sunde vaner,” siger Louise Brix.  

Mere bevægelse, flere skader 

Det er særligt tre typer af motion, der har forårsaget skader hos danskerne.

Fire ud af ti har oplevet skader i forbindelse med holdsport som fodbold og håndbold, mens samme andel er blevet skadet efter en løbetur.

Selvom skader kan være en del af en aktiv hverdag, kan man alligevel gardere sig mod de værste tilfælde.  

“Selvom der selvfølgelig er en skadesrisiko når man starter op på en sportsgren eller forsøger at komme ud og løbe noget oftere, er der også mange fordele forbundet med det. Det fysiske helbred hænger ofte sammen med det mentale helbred, og det er endnu en grund til, at det er en god ide at få rørt sig og gerne i fællesskab med andre,” siger Louise Brix.