Nye tal skal tages alvorligt: Kvinder rammes tre gange så ofte som mænd - og har sværere ved at få hjælp

27/04/2025 09:03

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Eksperter vurderer det som værende ikke kun et sundhedsproblem, men et ligestillingsproblem.

Andre læser også

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at kvinder får stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Samtidig har kvinder sværere ved at få psykiske arbejdsskader anerkendt og dermed opnå økonomisk kompensation, fremgår det af tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

HK's forbundsformand, Anja C. Jensen, betegner det som en ligestillingsudfordring og efterlyser større fokus på kvinders sundhed:

– Der er en klar ulighed, som ikke kun skyldes forskelle i fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Den afspejler også forældede kønsnormer og et system, der fortsat nedprioriterer sygdomme, der primært rammer kvinder. Stress er eksempelvis stadig ikke anerkendt som en sygdom. Det her handler ikke kun om sundhed – det handler også om ligestilling, siger hun i en pressemeddelelse.

Kvinder taber økonomisk på gammeldags system
Mænd opnår i langt højere grad økonomisk kompensation for arbejdsrelaterede sygdomme, også når det gælder psykiske skader. Ifølge AES får 9,4 % af mænd anerkendt deres psykiske arbejdsskader, mens det kun gælder for 3,6 % af kvinderne.

Den skæve fordeling hænger blandt andet sammen med, at kvinders arbejdsskader ofte er mere komplekse og sværere at dokumentere. Samtidig har systemet ikke fulgt med udviklingen på arbejdsmarkedet:

– Arbejdsskadesystemet trænger til en opdatering. I dag står du bedre, hvis du får en fysisk skade som følge af tunge løft, end hvis du udvikler psykiske lidelser som angst eller depression. Systemet er ældre end kvindernes brede indtog på arbejdsmarkedet og tager ikke højde for de sygdomme, kvinder oftest rammes af. Det er et problem, siger Anja C. Jensen.

Flere psykiske arbejdsskader skal anerkendes
HK foreslår derfor, at der afsættes 20 millioner kroner til et treårigt forsøg, hvor AES forpligtes til at indhente arbejdsmedicinske vurderinger i alle relevante sager. Tiltaget forventes at sikre, at mindst 1.000 flere sager om året bliver grundigt belyst og vurderet.

– Vi ønsker, at der investeres mere i de arbejdsmedicinske klinikker, som kan dokumentere og kvalificere sagerne. Det vil ikke blot gøre det lettere at få sagerne anerkendt, men også sende et klart signal om, at psykiske arbejdsskader skal tages lige så alvorligt som fysiske, afslutter Anja C. Jensen.

Nøgletal:

  • 2,3 ud af 1000 beskæftigede kvinder blev i 2023 ramt af en stressrelateret erhvervssygdom, mod 0,7 blandt mænd (Kilde: AE).

  • Af de godt 4.000 anmeldte stressrelaterede erhvervssygdomme i 2023, ramte 3.000 kvinder (Kilde: AE).

  • Antallet af anmeldelser er steget fra 1.750 i 2010 til over 4.000 i 2023 (Kilde: AE).

  • 9,4 % af mænd får anerkendt psykiske arbejdsskader, mens tallet for kvinder er 3,6 % (Kilde: AES).