Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse: Flere overlever denne type kræft end nogensinde før

17/07/2024 11:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Kræftens Bekæmpelse/Ritzau
Selvom prognosen stadig er dårlig, har der været en markant forbedring, viser seneste tal.

Mest læste i dag

Med små skridt bevæger udviklingen inden for bugspytkirtelkræft sig i den rigtige retning.

Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at overlevelsen er stigende.

Fra perioden 2017-2019 til 2020-2022 er kvinders 1-årsoverlevelse steget fra 38 til 41,5 procent, og 5-årsoverlevelsen er øget fra 13,4 til 16 procent.

Disse data er netop offentliggjort i den nye publikation ’Kræft i Danmark 2024’.

Dødeligheden er dog stadig høj. For mænd med bugspytkirtelkræft er der kun en marginal fremgang, viser tallene.

Claus Wilki Fristrup, ekspert i bugspytkirtelkræft, udtaler:

- Der er sket en udvikling. Overlevelsen er blevet bedre, selv om stigningen er lille. Vi ved ikke, hvorfor fremgangen er større hos kvinder, men måske kontakter de hurtigere lægen, når de får symptomer.

Sene symptomer

Ofte er bugspytkirtelkræft fremskreden, når diagnosen stilles. Dette medfører, at 40 procent ikke kan behandles, da kræften har spredt sig til det omgivende væv eller andre dele af kroppen.

- Sygdommen giver meget sene og uspecifikke symptomer. Sammen med kræftens aggressive natur betyder det, at vi ofte ikke kan tilbyde behandling, siger Claus Wilki Fristrup, kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).

Kirurgi er den eneste helbredende behandlingsmulighed, men på grund af sen opdagelse er kirurgi kun mulig for 4 ud af 10 patienter.

Kirurgi, kemo og kræftpakker

På længere sigt er der dog tydelig fremgang. Over de sidste 20 år er etårsoverlevelsen steget med cirka 25 procentpoint, og femårsoverlevelsen er steget med cirka 10 procentpoint.

Claus Wilki Fristrup tilskriver denne fremgang tre faktorer: Bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker. Desuden modtager alle patienter nu samme behandling uanset hospital, da læger fra forskellige behandlingssteder mødes online og træffer fælles beslutninger.

Claus Wilki Fristrup mener dog, at overlevelsen ved bugspytkirtelkræft kun vil stige langsomt, medmindre man finder måder at opdage sygdommen tidligere og behandle de 40 procent, der i dag ikke kan hjælpes.

Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker roser de forbedrede overlevelsestal og lægernes og forskernes indsats:

- Kræft i bugspytkirtlen er en meget alvorlig kræftform. Derfor er det glædeligt, at man ved hjælp af opsporing, forskning og tæt samarbejde mellem eksperter har forbedret prognosen. Vi skal fortsat arbejde hårdt på at finde en løsning, så vi kan få et gennembrud som med modermærkekræft og lungekræft.

Bugspytkirtelkræft (pancreascancer)

Omkring 1200 personer i Danmark fik konstateret bugspytkirtelkræft i 2022, omtrent lige mange mænd og kvinder. Incidensen er stigende på grund af den aldrende befolkning. Årsagen til sygdommen er ukendt, men rygning øger risikoen.

I sjældne tilfælde er sygdommen arvelig. Der er flere kendte, men sjældne, sygdomme og mutationer, der øger risikoen for bugspytkirtelkræft. Kun omkring 10 procent af tilfældene har en arvelig komponent. I Danmark anbefales genetisk udredning, hvis der er to eller flere tætte familiemedlemmer med bugspytkirtelkræft.