Nye tal chokerer: Denne almene dagligvare har aldrig været dyrere end nu

15/11/2023 07:51

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Selvom den aldrig har været højere, forudser eksperter at prisen stadig er på vej op.

Mest læste i dag

Inflationen har utvivlsomt gjort sig gældende, ikke kun her i Danmark, men over hele verden. De fleste danskere kan derfor nikke genkendende til de stigende priser på smutture til Føtex, Bilka og andre discountbutikker. Dog er der ét produkt, der i det seneste år er steget markant mere i pris end andre varer i indkøbsvognen.

Prisen på appelsinjuice har nået sit hidtil højeste niveau i historien denne uge. Udsigten til begrænset produktion i nogle af verdens største appelsinproducerende lande, herunder USA, Brasilien og Mexico, har tiltrukket investorer til markedet, hvilket rapporteres af Reuters.

Prisen på frossen koncentreret appelsinjuice (FCOJ) i januar-kontrakten på Intercontinental Exchange (ICE) steg til $4,17 pr. pund i løbet af en handelssession, før den senere faldt tilbage til $3,83 pr. pund. Disse priser er de højeste, der er registreret, siden futures-kontrakter på appelsinjuice begyndte at handle i New York i 1966.

Markedsdeltagere er blevet tiltrukket af potentialet for profit, og den stigende efterspørgsel på appelsinjuice er blevet udnyttet af mange.

Dave Reiter, en erhvervsdrivende hos Reiter Capital Investments LLC, udtalte: "Af og til overstiger disse markeder vores vildeste forventninger. Var der nogen, der forudsagde 4,00 dollars appelsinjuice? Fortjenestepotentialet fra denne handel er svimlende."

Darin Fessler, SVP hos Lakefront Futures & Options, påpeger, "Appelsinjuice er meget tyndt handlet. Ikke ekstremt svært at flytte markedet, som det er med majs eller sojabønner."

Udover spekulative handler på markedet er der også fundamentale faktorer, der driver prisstigningen. Ugunstigt vejr og en bakteriesygdom kendt som "greening" har påvirket produktionen i de tre største appelsinavlende lande - Mexico, USA og Brasilien. Orkaner har også ramt Floridas produktion i de senere år.

Ibiapaba Netto, administrerende direktør hos CitrusBR, en forening der repræsenterer brasilianske juiceproducenter, udtaler: "En vending af den nuværende stramme forsyningssituation vil tage tid, og det er ikke sikkert, at det vil ske (...) Vores sidste store afgrøde var for fem år siden. Vi er i en situation med stort set nul lagre."

Brasilien spiller en afgørende rolle på det globale appelsinjuicemarked med en markedsandel på 75%, tilføjer Netto.

Eksperter forventer, at appelsinjuicepriserne vil forblive volatile i lyset af de udfordringer, som industrien står overfor, og forbrugerne må muligvis se frem til højere priser i den nærmeste fremtid.