Nye EU-regler, der træder i kraft i 2027, kan være dødsstødet til hybridbiler

27/07/2024 08:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
EU-reglerne betyder markante ændringer på flere punkter omkring hybridbilerne.

Mest læste i dag

Mange bilentusiaster havde nok forventet, at plug-in-hybrider allerede havde nået deres højdepunkt og ville blive husket som en overgangsperiode mellem traditionelle forbrændingsmotorer og fuldt elektriske biler.

Men i en tid, hvor udbredelsen af elbiler har oplevet en stagnation, har hybriderne faktisk fået en fornyet popularitet.

Med de kommende EU-regler, der træder i kraft i 2027, står plug-in-hybrider dog over for en betydelig udfordring, som kan vise sig at være svær at overkomme.

De nye regler indfører Euro 6e-FCM emissionsstandarden, hvilket vil resultere i en dramatisk stigning i de beregnede emissioner for plug-in-hybrider.

Ifølge den svenske kilde Carup, vil beregningsgrundlaget for plug-in-hybridernes WLTP-udledning resultere i væsentligt højere CO2-tal ifølge ICCT.

Ændringen sker, fordi det nu anerkendes, at plug-in-hybrider udleder mere udstødningsgas end tidligere antaget, hvilket utvivlsomt vil påvirke deres skattemæssige fordele, som for eksempel grøn ejerafgift.

Den nye emissionsstandard vil få store konsekvenser for bilproducenterne, der opererer under EU's CO2-mål i dag.

Plug-in-hybrider har hidtil haft en estimeret CO2-udledning på under 50 gram pr. km, men de nye beregningsmetoder vil få dette tal til at stige, hvilket gør dem mindre attraktive at producere og sælge.

Bilproducenterne vil derfor være nødt til at øge produktionen af elbiler for at overholde de strenge emissionskrav. For at opnå de tidligere lave CO2-udledninger på papiret skal den elektriske rækkevidde af en plug-in-hybrid øges betydeligt, op til to og en halv til tre gange.

"Elbilen er allerede mere omkostningseffektiv for køberne. Vi antager, at mere realistiske forbrugstal for plug-in hybrider vil forstærke denne tendens," udtaler Jan Dornoff fra International Council on Clean Transportation ifølge Heise.

Dette indikerer en fremtid, hvor fuldelektriske køretøjer dominerer markedet, mens plug-in-hybrider gradvist falder i baggrunden.

Med de nye regler vil plug-in-hybrider ikke længere kunne konkurrere ligeværdigt med elbiler, både hvad angår emissioner og økonomiske incitamenter. Det markerer et afgørende skift i bilindustrien, hvor bæredygtighed og effektivitet bliver nøgleord for fremtiden.