Ny rapport afslører: Så mange hajangreb fandt sted i 2020, og så mange døde

27/01/2021 11:53

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Der er noget dybt skræmmende, men samtidig fascinerende over dræberne i det dybe blå. Om end der må siges at være et fåtal af mennesker der hvert år dræbes af hajer, er en af disse nok det sidste man har lyst til at se på en svømmetur.

Vi har set dem som blodtørstige dræbere i diverse film og serier gennem tiden, men hvor farlige er hajer egentlig for mennesker?

Hvert år bliver antallet af hajangreb gjort op, og nu er rapporten med alle registrerede hajangreb der fandt sted i 2020 færdiggjort – En rapport amerikanske Florida History Museum har stået for.

I det herrens år 2020 blev mennesker i alt angrebet af forskellige hajer 129 gange. Om det lyder af meget eller ej må være op til den enkelte at vurdere, men ifølge Florida History Museum kunne en stor del af angrebene have været undgået. ’

De har nemlig delt hajangrebene op i to kategorier: Provokerede og uprovokerede hajangreb – hvad er forskellen så på de to?

Et provokeret hajangreb beskrives som en episode hvor mennesker, gerne en gruppe dykkere, der bevidst opsøger hajerne, og derfor bliver ofre for ’dødens gab’, hvor et uprovokeret hajangreb, er præcist hvad det lyder som, altså en haj der tilsyneladende uden grund har angrebet mennesker.

Kun 57 af angreben var uprovokerede, hvilket er et betydeligt lavere tal end forrige år, hvor tallet hed 80. Det betyder så samtidig 72 af de hajangreb der sidste år fandt sted, sandsynligvis, eller hvert fald i nogen grad, kunne have være undgået.

Den mere triste del af nyheden er, at hele 13 personer i 2020 mistede livet efter mødet med en haj, og dette tal er væsentligt højere end normalt, da der i gennemsnit kun er fire omkomne over de sidste fem år.