De seneste år har været banebrydende inden for kræftforskning. Vi er blevet betydeligt bedre til at opdage og behandle de kræftceller, som mange frygter kan udvikle sig i deres egen krop eller hos en elsket.
Overlevelsesraterne for de fleste kræftformer stiger støt, hvilket især skyldes de ressourcer, der investeres i forskellige studier på området.
På denne front kan forskere nu præsentere et revolutionerende fund.
Når vi taler om celler, er der en vigtig fællesnævner: de har brug for næring for at vokse. Dette gælder også kræftceller, der har en intens appetit og er afhængige af specifikke næringsstoffer, herunder glutamin.
"Glutamin understøtter mange processer, der er afgørende for kræftcellers formering og tumorvækst," forklarer Michael Lukey, ph.d., til Illustreret Videnskab, ifølge Ekstra Bladet.
Lukey, der er tilknyttet Cold Spring Harbor Laboratory i USA, har dedikeret flere år til at undersøge, om det er muligt at bremse kræftcellernes vækst ved bogstaveligt talt at "stjæle deres madpakke".
Desværre er det en udfordring, da kræftcellerne er smarte og i stand til at omprogrammere deres stofskifte for at opnå de samme næringsstoffer fra andre kilder.
Men nu ser Lukey og hans kolleger ud til at have fundet en metode til at modvirke denne forsvarsmekanisme.
Slår brystkræftceller ihjel
I forsøg med mus har de formået at dræbe brystkræftceller og reducere svulster.
Forskerne håber, at deres studie, offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism, vil bidrage til at mindske antallet af kræftrelaterede dødsfald i fremtiden.
De forklarer, at det første skridt er at fjerne kræftcellernes adgang til glutamin, som genererer den energi og de biologiske byggesten, brystkræftcellerne har brug for for at vokse.
Men som nævnt tidligere, er kræftcellerne snedige. Når deres adgang til glutamin fjernes, aktiverer de en syntesevej, der danner et stof kaldet alpha-ketoglutarat, som de kan bruge som erstatning for glutamin.
Forskerne overvejede derfor, om de kunne tackle problemet fra to sider ved samtidig at målrette både kræftcellernes glutamin- og alpha-ketoglutaratstofskifte.
Denne tilgang viste sig at være effektiv, hvilket resulterede i, at kræftcellerne blev "sultet ihjel", og svulsterne formindskedes.
Som Michael Lukey understreger, kan de to synteseveje være særligt relevante for brystkræft sammenlignet med andre kræftformer, som ofte er sværere at behandle.