Ny forskning afslører: Dette køkkenredskab skyld i millioner af mikroplastpartikler

27/08/2023 07:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Brug af skærebræt kan frigive over 50g plastik viser nyt studie

Mest læste i dag

En ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Environmental: Science & Technology, beskriver, hvordan utallige mikroplastpartikler hvert år finder vej ind i vores fødevaresystem under madlavning.

Den skyldige bag dette fænomen er intet mindre end vores skærebræt. Det frigiver over 70 millioner partikler – en situation, der ikke opstår, hvis skærebrættet er lavet af træ.

Adskillige faktorer spiller ind på mængden af mikroplastpartikler, som varierer mellem 7,4 og 50,7 gram. Ud over materialet påvirkes mængden af:

  • Måden hvorpå man skærer

  • Styrken bag snittet

  • Hyppigheden af snit

  • Om snittet er groft eller fint

Ifølge Nanna B. Hartmann, en ledende forsker hos DTU, er resultatet af den nye undersøgelse ikke særlig overraskende: "Enhver situation, hvor der sker slid på plastmaterialer, resulterer i frigivelse af mikroplast."

Spørgsmålet om bekymring

Forskerne bag eksperimentet har testet partiklernes giftighed på forsøgsmus, som ikke viste tegn på, at musenes celler blev påvirket af plastindtaget.

Ikke desto mindre mener Hartmann, at musetesten giver et begrænset perspektiv på mikroplastens virkning på mennesker. Hun henviser til en anden undersøgelse, der påviser mikroplastens påvirkning af vores tarmflora.

"Selvom der ikke er blevet fundet nogen effekt på musenes celler, mener jeg stadig, det er relevant at undersøge både mængden, der faktisk ender i vores mad," udtaler hun og tilføjer: "Samt hvilken potentielle virkning det kan have på mennesker."