De seneste år har danskerne mærket det som et slag lige på pengepungen.
Priserne på alt fra dagligvarer til energi er skudt i vejret, og det har sat mange husholdningsbudgetter på en hård prøve.
Hvad der engang var småindkøb, føles nu som en luksus, og regningerne har en tendens til at hobe sig op, før lønnen overhovedet er gået ind.
Det er som om, hver en krone skal vendes to gange, før den bruges, og mange oplever, at pengene slet ikke rækker så langt som før.
Men selvom priserne i dagligvarehandlen er på himmelflugt, så er der samtidig ved at ske en ændring i butiksmønstrene.
I de større byer er mange kioske og butikker hårdt presset, og nu er det blevet butikskæden Nears tur til at trække stikket.
Konceptet med ubemandede kiosker, der ellers havde ambitioner om at tilbyde let adgang til dagligvarer døgnet rundt, fungerer ikke som forventet i byerne, lyder det fra kædens direktør Lars Petersen
“Vores koncept passer bedre til landsbyerne, hvor der er mangel på indkøbsmuligheder. Vi skal ikke ligge i bycentrummerne som i Aarhus, for der er masser af alternativer", siger han til Finans.
Han fremhæver, at Nears løsning er skræddersyet til mindre lokalsamfund, hvor det ofte ikke er rentabelt at drive bemandede butikker.
Lukningerne rammer blandt andet butikker i Aarhus, Randers og Fredericia, som nu står foran afvikling.
Butikskæden kom ellers ind på markedet for mindre end to år siden med ambitionen om at dække danskernes behov for fleksible indkøbsmuligheder, men udfordringer har gjort, at Near nu skifter strategi.
En af de afgørende faktorer bag lukningen er tyveri, som særligt har været en udfordring i de større byer:
“Der har været flere tyveknægte på spil inde midt i byerne,” siger Lars Petersen.
Samtidig med Nears nedlukninger oplever markedet en stigende interesse for ubemandede butikker fra andre dagligvarekæder. Det understreger, at konkurrencen i segmentet er skærpet, og at forbrugernes efterspørgsel efter fleksible løsninger bliver mere nuanceret.
Fremover vil Near fortsætte med at fokusere på landsbyerne, hvor konceptet, ifølge Lars Petersen, har en større berettigelse. De nuværende kiosker og selskabet bag dem bliver dog helt afviklet som en del af strategiskiftet.