Nu dykker tallet trods kurs mod ny årsrekord

18/11/2021 08:25

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Boligsalget i oktober endte på det laveste månedsresultat i år. Men det massive salg af boliger i særligt første halvår 2021 betyder, at der ikke er langt til en ny årsrekord.

De danske ejendomsmæglere solgte i oktober måned 7.791 boliger. Det er det laveste månedsresultat i år, viser Boligsidens nye handelstal.

Men trods nedgangen i boligsalget tyder meget på, at 2021 ender med at blive året med flest boligsalg siden 2011, hvor Boligsiden begyndte at føre statistik.

”Det er lidt paradoksalt, at vi i oktober måned står med det laveste resultat for boligsalget på hele året og samtidig kan se ind i en årsrekord. Men det er det massive boligsalg, som særligt fandt sted i første halvår 2021, der bidrager til, at vi efter alt at dømme vil se et samlet boligsalg i 2021, der er højere end rekorden for sidste år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Til og med oktober måned er der i år solgt 98.058 boliger i Danmark. I hele 2020 blev der solgt 107.482. Så hvis udviklingen, som vi har set den igennem de seneste måneder, fortsætter, vil 2021 ende med at blive rekordår.

”Handelsaktiviteten har siden sommer ligget på et stabilt niveau, som vi kender fra tiden før corona, og nu bevæger vi os ind i den traditionelle vintersæson, hvor aktiviteten formentlig vil falde lidt mere. Alligevel tyder det på, at 2021 vil overgå 2020-resultatet, som jo vel at mærke var et helt ekstraordinært år på boligmarkedet,” fortæller Birgit Daetz.

Fra det ekstraordinære til det normale niveau

Uanset hvilken af de tre største boligtyper vi fokuserer på, viser tallene tydeligt, at det var i årets første fem-seks måneder, hvor det gik virkelig stærkt med salget. Men efter sommerferien er der lagt en dæmper på handelsaktiviteten, som har bragt bolighandlen tilbage på et mere naturligt niveau.

For eksempel blev der i oktober solgt 1.628 lejligheder. Det er seks procent færre end der blev solgt i oktober 2019, inden corona satte ekstra gang i aktiviteten på boligmarkedet.

Og ser vi på den største del af markedet, nemlig villaer og rækkehuse, ligger salget af disse i oktober måned i år omvendt fire procent højere end i oktober måned 2019. 

”Det er værd at bemærke, at boligsalget er faldet i forhold til første halvdel af 2021 – men ikke til et væsentlig lavere niveau end vi så i årene inden corona. Overordnet set har vi bevæget os fra det ekstraordinære til det normale niveau,” siger Birgit Daetz.