Nu bliver det dyrere for danskerne: Vægtafgiften stiger enormt på disse biler

17/09/2023 11:53

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Det bliver kun dyrere.

Mest læste i dag

At eje veteranbiler i Danmark bliver en stadig dyrere passion på grund af de betydelige afgiftsstigninger, der er blevet implementeret indtil 2026.

Aftalen om bilafgifter, der blev indgået i december 2020, resulterede i beslutningen om at hæve de periodiske afgifter for veteranbiler.

Flere år Med afgiftsforhøjelser

Afgiftsforhøjelserne begyndte sidste år og vil fortsætte trinvist med en årlig stigning på 6,5 procent i 2021, 2022, 2024 og 2025. I 2026 vil der være en betydelig stigning på yderligere 10 procent i de periodiske afgifter. Dette vil samlet set medføre en stigning på 36 procent i de periodiske afgifter for veteranbiler inden for dette tidsrum. Selvom veteranbiler normalt kun kører få kilometer om året, påvirker dette ejerne betydeligt.

Det komplekse afgiftsregnestykke

Beregningen af afgifter på veteranbiler er kompleks ifølge FDM. Afgiften udgør 25 procent af de første 65.000 kr. af bilens værdi, 85 procent af værdien mellem 65.000 kr. og 202.200 kr., og 150 procent af værdien over 202.200 kr. For biler, der er mellem 25 og 35 år gamle, beregnes afgiften stadig på grundlag af deres aktuelle markedsværdi. Dette betyder, at hvis bilen var dyr, da den var ny, vil den også være dyr at registrere som veteranbil.

Lettelser i importafgifter

Der er dog nogle lettelse i importafgifterne. Aftalen har gjort det lettere at importere veteranbiler til Danmark ved at fjerne visse tillæg. Der er ikke længere behov for at betale brændstoftillæg eller CO2-tillæg for biler ældre end 35 år, hvilket gør det billigere at importere sådanne biler. Beregningsgrundlaget for registreringsafgift er 75 procent af veteranbilens pris før afgift, med et tillæg på 25 procent.

Påvirkning af hverdagsbiler

Det er vigtigt at bemærke, at aftalen om bilafgifter fra december 2020 ikke kun påvirker veteranbiler. De periodiske afgifter for almindelige hverdagsbiler vil også stige med 36,9 procent frem til 2026. Dette gør det dyrere for bilister generelt at eje og køre et køretøj i Danmark.

For at opsummere, ejerskab af veteranbiler i Danmark bliver en dyrere fornøjelse på grund af de stigende afgifter. Selvom der er nogle lempelser i importafgifterne, må bilentusiaster være forberedt på at betale mere for at eje og vedligeholde deres elskede veteranbiler.