Nationalbankens nye tal afslører: Omkring 400.000 danskere kan skære 30 procent af gælden

14/12/2023 07:09

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Grundet ny konvertering har mange tusinde danskere mulighed for at skære et stort tykke af gælden.

Mest læste i dag

Cirka 400.000 boligejere har nu en oplagt chance for at reducere deres restgæld ved at overveje en lån-omlægning, ifølge Jyske Bank og nye tal fra Nationalbanken, rapporterer Finans.

Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør, påpeger, at cirka 30-årige fastforrentede realkreditlån på omkring 680 milliarder kroner i øjeblikket er kursvurderet til under 90. Dette gør en konvertering økonomisk attraktiv.

"Det er et relativt stort tal," udtaler Mikkel Høegh og fremhæver, at næsten halvdelen af realkreditgælden har kurser under 70, hvilket giver boligejere mulighed for at reducere mindst 30 pct. af deres restgæld ved en konvertering.

Muligheden for at reducere restgælden er opstået som følge af rentestigninger, der har sænket kursen på lånene og åbnet døren for opkonverteringer.

Ved en opkonvertering køber man obligationen bag sit boliglån tilbage og får i stedet et lån med en højere rente.

Foto: Nationalbanken

Mikkel Høegh mener, at "når vi er dernede, så begynder musikken at spille."

Selvom mange boligejere allerede har konverteret deres lån, mener Jyske Bank, at der stadig er mange, der kan drage fordel af en omlægning. Dog er der skeptiske røster som cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv, der advarer om, at gevinsten ved en konvertering ikke er sikker, da man satser på, at renten vil falde igen.

"Alternativt vil den opnåede restgældsbesparelse løbende blive spist op af de nye renteudgifter over en årrække. Det er altså ikke en sikker gevinst at konvertere ens fastforrentede lån for at opnå en restgældsbesparelse nu og her," skriver Stramer i en kommentar.

Mikkel Høegh fra Jyske Bank udtaler, at det er lidt overraskende, at ikke flere boligejere har benyttet sig af muligheden for at konvertere. Han bemærker, at mange boligejere tidligere har haft flere muligheder for at omlægge deres lån, og interessen har derfor ikke været så stor som forventet.