I en æra præget af stigende arbejdsmæssige krav, beslutter mange danske borgere at træde et skridt tilbage for at genoplade deres mentale velvære. Dette afslører en ny analyse fra Dansk Erhverv.
Analysen indikerer, at cirka 340.000 danskere inden for det seneste år har valgt at fravælge arbejdet i en dag for at pleje deres mentale sundhed, selvom de ikke led af fysisk sygdom.
Dette tal udgør omtrent 11% af den arbejdende befolkning, som rapporteret af Finans.dk.
De økonomiske omkostninger ved, at 11 procent af de beskæftigede danskere tager en såkaldt "pjækkedag," er ikke ubetydelige. Estimater peger på, at disse dage beløber sig til omkring 750 millioner kroner i lønudgifter. Dog er det værd at overveje, om denne investering i medarbejdernes trivsel potentielt kunne resultere i øget produktivitet og mindre langvarigt sygefravær i fremtiden.
Kritikere, herunder chefkonsulent Pernille Taarup fra Dansk Erhverv, udtrykker også deres bekymring over denne praksis:
"Lad mig slå det fast: At pjække er uacceptabelt. Det er ikke i orden at undlade at møde på arbejde og stadig få løn, medmindre man enten er syg eller har fået tilladelse fra sin arbejdsgiver," udtaler chefkonsulenten.
Analysen peger desuden på, at det primært er de yngre medarbejdere under 40 år, der vælger at tage en fridag for at pleje deres mentale sundhed. Dette antyder en ændret holdning til arbejds-livs-balancen blandt den yngre generation. På den anden side er antallet af medarbejdere over 50 år, der har valgt at tage en lignende dag, markant lavere.