Teknologien udvikler sig hurtigt, og i den sammenhæng ejer de fleste danskere i dag en smartphone. Der er ingen tvivl om, at det medfører mange fordele.
Men det er ikke kun positivt at have en smartphone – det betyder også, at man kan være sårbar overfor cyberkriminalitet, hvis man ikke er opmærksom.
En af de teknologiske fremskridt, der har vundet frem, er Bluetooth-teknologien, som gør det muligt hurtigt og nemt at forbinde enheder til at overføre filer eller tilslutte hovedtelefoner, aktivitetsarmbånd og smartwatches.
Bluetooth fungerer, når enheder er tæt på hinanden, hvilket giver fuld funktionalitet. Selvom det er praktisk, kan det medføre risici, hvis funktionen forbliver aktiveret, da dine data dermed kan være tilgængelige for cyberkriminelle.
Ifølge Bankinter kan hackere udnytte Bluetooth, samt eventuelle sårbarheder på mobilenheden, til at stjæle data fra telefonen, herunder adgangskoder, kontakter og beskeder.
Under en Defcon-konference, som er en af de største cybersikkerhedskonferencer, anbefalede eksperter at deaktivere Bluetooth på mobiltelefoner, når det ikke er i brug. Ikke kun fordi det dræner batteriet, men også fordi det giver hackere en potentiel adgang.
Cyberkriminelle kan hurtigt få adgang til din enhed og hacke den. Først skal de finde MAC-adressen på din Bluetooth-adapter, og derefter kan de udnytte din telefon.
De kan for eksempel udføre et BlueSmacking-angreb, hvor de sender flere anmodninger og datapakker, end enheden kan håndtere, hvilket kan forårsage systemfejl. De kan også udføre et BlueSnarfing-angreb, hvor de stjæler data fra telefonen, som kan bruges imod dig. Desuden kan et BlueBorne-angreb forekomme, hvor enheden inficeres med malware, der spreder sig til andre tilsluttede enheder.
Cyberkriminelle kan også aflytte dine private samtaler via hovedtelefoner og højttalere. For at beskytte dig selv er det bedste råd at slukke for Bluetooth, når du ikke bruger det, eller sørge for at afvise eller blokere forbindelser, der forsøger at oprette forbindelse til din smartphone.