Mette Frederiksen opfordrer: Bliv hjemme

05/11/2020 19:15

|

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Mette Frederiksen har som følge af den muterede coronavirus valgt, at Nordjylland, der tæller omtrent 300.000 borgere, vil blive sendt i en reel lockdown. 

Det skyldes, at det indebærer en risiko for, at den kommende vaccine ikke vil komme til at virke. Noget, de mener kan betyde, at Nordjylland bliver arnestedet for en ny global pandemi. 

Regeringen har derfor valgt, at de syv nordjyske kommuner skal lukkes ned. Det gælder Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Nedlukningen af disse kommuner vil gælde frem til 3. december. 

Skolebørn hjemsendes

De mange skoleelver i ovennævnte kommuner, der går i 5.-8. klasse vil blive sendt hjem, hvor de skal modtage fjernundervisning for en stund. 

Eleverne fra 0.-4. klasse og 9. klasse kan stadig møde i skole, dog uden at bevæge sig over kommunegrænser.

Der skal samtidig være mindst én meters afstand mellem eleverne. 

Ungdomsuddannelser og øvrige uddannelser reducerer fremmødet til maksimalt 50 procent. 

Arbejde hjemmefra

Mette Frederiksen siger, at man skal blive i sin egen kommune. 

Hun siger derfor, at alle offentlige og private ansatte bør så vidt muligt arbejde hjemme, ligesom alle barer, restauranter, caféer og værtshuse tvangslukkes fra lørdag. 

Kultur, sport og forlystelser vil også blive tvangslukket. Det samme gælder biografer, teatre, biblioteker, ligesom det også gælder fitnesscentre, svømmehaller og anden indendørs sport. 

"Der er tale om en reel nedlukning af Norjylland," siger Mette Frederiksen.

Hun opforderer slutteligt til, at alle 280.000 borgere fordelt i de syv kommuner lader sig teste.

Muteret coronavirus

Det vides ikke, om den nye mutation har spredt sig til resten af landet, da man men sikkerhed ved, at den sidste, der er smittet med mutationen, er bosat i Region Midtsjælland. 

Verdenssundhedsorganisationen holder øje med Danmark, hvor de kalder situationen for yderst alvorlig. 

Kåre Mølbak sagde på pressemødet, at det var det rigtige at gøre, hvilket bliver bakket op af et hold forskere, han har været i møde med. 

"De er enige i, at det er det rigtige, Danmark gør. De ser på det med stor alvor. Dels fordi mink spreder smitten fuldsætndigt ukontrolleret. Det andet er, at mutationen stiller spørgsmål ved, om man kan forebygge yderligere smitte med vacciner," siger Kåre Mølbak. 

Nordjylland lukkes dermed fuldstændigt ned, for at undgå en ny pandemi.