Meget få er klar over det: Dette er de små prikker i din forrude til for

09/12/2023 14:23

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: YouTube
Der er faktisk flere rigtig gode grunde til, at der i mange biler er små sorte prikker rundt langs kanten af bilruder.

Mest læste i dag

Mange bilister er uvidende om de forskellige funktioner i deres køretøj, og du har sikkert også undret dig over, hvad de små sorte prikker på din bilrude egentlig er til.

I mange biler, busser og lignende findes der små sorte prikker langs kanterne, og mange biler har også disse prikker i forruden bag bakspejlet.

Adskillige gode grunde

Ifølge Bilmagasinet er der faktisk adskillige gode grunde til, at de små sorte prikker, kendt som frits, er integreret i din bils ruder.

Primært tjener de til at beskytte fugemassen, som findes i rudens kant, mod Solens ultraviolette stråler, der over tid kan beskadige fugemassen. Fugemassen er afgørende for at fastholde ruden og sikre dens vandtæthed, og det er derfor vigtigt at forhindre Solen i at nedbryde den.

Udover beskyttelsesfunktionen tjener prikkerne også et æstetisk formål. Overgangen fra en helt mørk kant til sorte prikker og derefter til en gennemsigtig rude skaber en mere behagelig visuel oplevelse sammenlignet med en direkte overgang fra fuldstændig mørk til fuldstændig gennemsigtig.

Prikkerne bag bakspejlet har yderligere den specifikke funktion at skygge for solen, hvilket forhindrer blænding, når du kigger i bakspejlet.