Mange danskere kan sikre sig en kæmpe skatterabat: Skal blot gøre én ting inden nytår

15/11/2023 11:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis man venter til næste år, forsvinder skatterabatten.

Mest læste i dag

En stor skatterabat venter en bred vifte af danskere.

Hvis du overvejer at overføre ejendom til dine børn, kan det være en fordel at gøre det i løbet af de kommende måneder.

Dette er budskabet fra Danske BOLIGadvokater i en officiel pressemeddelelse.

Hvis man for eksempel overdrager sit sommerhus til sine børn inden årets udgang og inden modtagelsen af den nye 2020-vurdering, er der mange penge at spare.

Det er muligt at overdrage sommerhuset til børnene til en pris svarende til den aktuelle ejendomsvurdering minus 15%. Overdragelsen skal være afsluttet inden årets udgang og før modtagelsen af den nye 2020-vurdering.

"Man skal glemme alt om den foreløbige 2022-ejendomsvurdering. Det er den gamle, altså den nuværende ejendomsvurdering, der danner grundlag for prisfastsættelsen ved en familieoverdragelse," forklarer Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater, og tilføjer:

"Indtil årets udgang kan man sælge huset til en købesum, der udgør seneste offentlige ejendomsvurdering minus 15%. Salget kan kun ske til forældre, børn og børnebørn."

Det gode er, at der ikke skal betales afgift af besparelsen på de 15%. Samtidig kan et salg under de særlige vilkår ske ved, at forældrene kan give hvert barn, der overtager ejendommen, det afgiftsfrie beløb på 71.500 kr. som udbetaling i 2023. Restkøbesummen kan ydes som et (evt. rente- og afdragsfrit) familielån. Er begge forældre tinglyst som ejere, så kan hver forælder give et afgiftsfrit beløb på 71.500 kr.

Restkøbesummen skal fremgå af et gældsbrev, samtidig med at der i gældsbrevet står, at forældrene kan kræve restgælden betalt når som helst (anfordringsvilkår). Forældrene kan herefter hvert år forære deres børn en afgiftsfri pengegave, som børnene kan vælge at bruge som afdrag på gældsbrevets restgæld.

"På den måde er det muligt at lade børnene overtage familiesommerhuset uden at skulle have penge op af lommen. Man skal blot huske, at der ikke må gives et løfte om en årlig afgiftsfri pengegave til nedbringelse af gældsbrevet. Som led i salget kan man desuden aftale, at forældrene stadig kan benytte sommerhuset," siger Niels Erlandsen.

Som en ekstra "bonus" ved overdragelse inden årets udgang kan det nævnes, at det så er børnene, der overtager skatterabatten, som opstår i forbindelse med overgangen til den nye ejendomsvurdering fra 1/1-2024.

Det anbefales at bruge en boligadvokat, når de forskellige dokumenter skal udarbejdes (salgsaftale, gældsbrev mv.) og når det skal tinglyses på ejendommen. Det samme gælder, når der skal udarbejdes en samejeaftale.

Eksempel - et forældrepar overdrager sommerhus til ét barn.

Har sommerhuset for eksempel en offentlig vurderingspris på 1 million kr., må du overdrage det for 850.000 kr. til barnet. Dermed har du allerede videregivet 150.000 kr. uden at skulle betale gaveafgift.

Hertil kommer det afgiftsfrie gavebeløb på 71.500 kr. fra hver af forældrene. Dvs. 143.000 kr., som bruges til udbetaling eller afdrag på restbeløbet.

Det betyder, at du kan give dit barn en "rabat" på 293.000 kr. allerede i år. Hertil kommer, at barnet ved overtagelse af sommerhuset i 2023 overtager den skatterabat, der opstår i forlængelse af overgangen til de nye ejendomsvurderinger i 2024.

Skatterabatten sikrer, at du som boligejer ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end du skulle have betalt med de nuværende regler. Rabatten udgør forskellen mellem det, du skal betale i 2024 med de nye regler, og det, du skulle have betalt i 2024, hvis de nuværende regler var videreført.

Venter du til næste år, forsvinder skatterabatten, og det er 2020-ejendomsvurdering som gælder minus 20%.