Februar er ofte den koldeste måned på året, og den kommende weekend byder på kraftig frost og sne i mange dele af landet.
Ifølge DMI kan temperaturerne falde langt under frysepunktet, hvilket øger risikoen for frostskader på boliger.
Forsikringsselskabet Alm. Brand opfordrer derfor til at tage de nødvendige forholdsregler for at beskytte sommerhuse og boliger mod dyre frostskader.
Sådan skriver Alm. Brand i en pressemeddelelse.
"Hvert år oplever vi mange skader, når frosten sætter ind. Vores erfaring viser, at frostsprængte rør er en af de mest hyppige skader i de kolde måneder. Hvis man ikke forbereder sig på frostens ankomst, kan det føre til store og kostbare skader," siger Lis Katz Krefeld, skadedirektør i Alm. Brand, og fortsætter:
"Med den hårde frost i weekenden kan det derfor være en god idé at gennemgå sommerhuset eller boligen allerede nu for at minimere risikoen for frostskader."
Sommerhuse er særligt udsatte
Sommerhuse rammes ofte hårdest af frostskader, da de står uopvarmede i længere perioder.
Men helårshuse kan også være i fare, hvis de ikke er tilstrækkeligt opvarmede eller beskyttede mod frost.
"Hvis et vandrør fryser og springer, kan det medføre store skader på boligen. Vi ser desværre ofte tilfælde, hvor vandet løber i lang tid, før det bliver opdaget, hvilket kan resultere i udgifter på flere hundrede tusinde kroner. I værste fald kan skaderne blive så alvorlige, at huset totalbeskadiges," forklarer Lis Katz Krefeld.
Gode råd
For at undgå dyre frostskader anbefaler skadedirektøren følgende:
Opvarm alle rum i boligen. Temperaturen bør holdes over 14 grader, især i rum med vandrør. Rør tæt på ydervægge og lofter bør isoleres eller overvåges med en vandalarm.
Tøm og luk for vandet til udendørshaner. Sørg for, at der ikke er vand i udendørshanerne, og luk for vandtilførslen. Skift gerne til frostfri vandhaner.
Hold cirkulationspumpen tændt. Cirkulationspumpen bør ikke slukkes om vinteren, da det kan føre til, at vandet fryser i rørene.
Luk for vandet i ubeboede huse. Hvis sommerhuset ikke benyttes om vinteren, bør man lukke for hovedhanen og tømme rørene for vand.