Lange køer i testcentre: Antallet øges nu

13/12/2021 09:03

|

Christina Hansen

Foto:

Mest læste i dag

For at bidrage til håndteringen af den stigende smitte bliver testindsatsen nu skaleret yderligere et trin op. Der bliver arbejdet på højtryk for at få ventetiderne på PCR-test ned og for at sikre, at den samlede testindsats fungerer så godt som muligt.

Vælg kun PCR-test, hvis du har symptomer, er nærkontakt eller er testet positiv med en hurtigtest eller selvtest.

Der er travlt på teststederne rundt om i landet pga. den stigende coronasmitte. Derfor opskalerer myndighederne nu kapaciteten for coronatest, så der samlet kan foretages 490.000 om dagen i det landsdækkende net af teststeder. Den seneste uge er der i gennemsnit foretaget 330.000 test om dagen. Til at løfte opgaven har regionerne for nyligt fået hjælp af Beredskabsstyrelsen og Forsvaret.

De private leverandører har to uger til at øge kapaciteten, men arbejdet går i gang allerede nu, og opskaleringen sker således løbende. Samtidig har regeringen besluttet, at hurtigtestindsatsen fortsætter frem til udgangen af marts 2022. Kapaciteten kan løbende tilpasses det aktuelle behov.

Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns siger:

”Der er tryk på testsystemet, men der bliver arbejdet fokuseret på at få ventetiderne ned, og nu skruer vi igen op for antallet af test. De ansatte i regionerne løfter samtidig en stor opgave med vaccinationerne, så der er også rift om arbejdskraften. Derfor er det godt at se, at Beredskabsstyrelsen og Forsvaret træder til. Det stærke teamwork i testindsatsen på tværs af myndigheder, og mellem det offentlige og private, er helt uundværligt.”

For at afhjælpe presset på PCR-teststederne opfordres til, at PCR-test kun anvendes, hvis man har symptomer, er nær kontakt eller er testet positiv med en hurtigtest eller selvtest. Det gælder uanset, om man er vaccineret eller ej. Hvis man ikke er i den gruppe, så bør hurtigtesten bruges, f.eks. hvis man skal bruge en test for at få et coronapas. Hvis man gerne vil testes, men ikke hører til en af de ovenstående grupper, så kan man også tage en antigenselvtest.

Regionerne gør derudover opmærksom på, at har man bestilt en PCR-test, skal man komme til den rette tid, da der ellers opstår kø. Skal man ikke bruge sin PCR-bestilling, så husk også at melde afbud i systemet, så en anden kan få tiden.

I lufthavnen er der i forbindelse med reglerne om skærpede testkrav for passagerer på fly fra udvalgte lufthavne genoprettet de nødvendige testfaciliteter, som kan udvides efter behov.