Læger advarer om skræmmende kræft-nyt

02/06/2024 05:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Lægerne slår alarm.

Mest læste i dag

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har skønnet antallet af kræftpatienter i Danmark i 2050 under en urealistisk forudsætning, hvor ingen i befolkningen ryger, drikker eller er overvægtige.

Denne konklusion fremgår af en pressemeddelelse.

Selv med elimineringen af disse tre livsstilsfaktorer forventes antallet af kræfttilfælde at stige betydeligt inden 2050, primært på grund af en aldrende befolkning. Resultaterne understreger vigtigheden af forebyggelse som et af vores bedste redskaber mod kræft, men indikerer samtidig, at vi stadig må forvente en stigning i fremtiden.

Forskningen har analyseret, hvor mange tilfælde af bryst-, tyk- og endetarms-, lunge- og prostatakræft der kunne forebygges under disse betingelser. Selv i et scenario, hvor disse risikofaktorer elimineres fra 2021, forventes der stadig flere kræfttilfælde i 2050 sammenlignet med i dag. Dette understreger behovet for yderligere tiltag udover forebyggelse:

"I 2050 vil sundhedsvæsnet stå over for betydelige udfordringer. Selv med effektiv forebyggelse vil kræft udgøre en større byrde, hvilket kræver øgede ressourcer," udtaler læge og ph.d.-studerende Frederik Palshof fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Gentofte Hospital, der har ledet undersøgelsen.

"Prostatakræft, den mest almindelige form for kræft hos mænd, er særlig vanskelig at forebygge og forventes at stige med mindst 25 pct. på trods af maksimal indsats for forebyggelse. Dette illustrerer behovet for ekstra ressourcer til sundhedsvæsnet," tilføjer han.

En betydelig del af stigningen skyldes den voksende ældre befolkning i Danmark, som lever længere og i stigende grad overlever andre sygdomme.

Undersøgelsen understreger behovet for nytænkning, påpeger forskningschefen i Kræftens Bekæmpelse, professor Mads Melbye:

"Selvom det fortsat er vigtigt at bekæmpe rygning, overvægt og alkoholforbrug, giver undersøgelsen et konservativt estimat af fremtidens udfordringer. Derfor er der behov for innovative tilgange til håndtering af den stigende patientbyrde samt til forebyggelse. For eksempel bør der forskes i, hvordan individet kan styrke sit immunforsvar mod kræftens forstadier," udtaler Mads Melbye.

Rapportens beregninger er baseret på data fra de nordiske kræftregistre NORDCAN.

I 2022 blev der registreret 47.514 nye tilfælde af kræft i Danmark, og i alt levede næsten 385.340 danskere med en kræftdiagnose ifølge Cancerregisteret.

Resultaterne er offentliggjort her:  Palshof FK et al.: Non-preventable cases of breast, prostate, lung, and colorectal cancer in 2050 in an elimination scenario of modifiable risk factors. Sci Rep. 2024 Apr 13;14(1):8577. doi: 10.1038/s41598-024-59314-x.