Lægemiddelstyrelsen opdaterer retningslinjer: Disse smertestillende midler bliver receptpligtige

01/12/2023 14:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er leveringsproblemer i hele Europa, som nu også rammer Danmark.

Mest læste i dag

Lægemiddelstyrelsen har informeret om kommende leveringssvigt på Paracetamol suppositorier med en styrke på 125 mg i løbet af vinteren.

Disse smertestillende stikpiller, primært anvendt til små børn, der har vanskeligheder ved at indtage smertestillende medicin i flydende form eller tabletter, vil derfor være vanskelige at skaffe, hvis et barnebarn bliver sygt under pasning.

Problemer med forsyningen af Paracetamol-stikpiller har været til stede i flere måneder, og nu går vi ind i en periode uden nye forsyninger. Denne periode forventes at strække sig fra starten af december til slutningen af februar.

Lægemiddelstyrelsen rapporterer, at problemet omfatter hele det europæiske marked og derfor vil påvirke Danmark.

Opfordring til forhandlere

En opfordring til forhandlere er blevet udsendt af Lægemiddelstyrelsen, hvor grossister, apoteker og læger opfordres til at hjælpe med at forlænge den eksisterende lagerbeholdning. Dette sikrer, at den tilgængelige medicin reserveres til de børn, der ikke kan anvende alternative behandlinger, herunder børn indlagt på hospital og dem, der i øjeblikket modtager stikpiller på recept.

Sektionschef Mette Veje fra Lægemiddelstyrelsen understreger vigtigheden af, at hospitalerne først og fremmest har tilstrækkelige forsyninger til syge børn, der er indlagt. Derudover opfordres apotekerne til at begrænse håndkøbssalget af Paracetamol-stikpiller og vejlede kunderne om at vælge oral medicin, medmindre barnet ikke kan indtage medicinen oralt.

Lægemiddelstyrelsen har også informeret praktiserende læger om at vejlede deres patienter om brugen af orale lægemidler og undlade at udskrive recepter på medicin, der måske ikke er tilgængelig på lageret.

Slut med detailhandel

I løbet af mangelperioden har Lægemiddelstyrelsen pålagt Paracetamol-producenterne og grossisterne at sælge stikpillerne kun til apotekerne, mens salget til detailhandlen midlertidigt sættes på pause.

Selvom kiosker og supermarkeder kan fortsat sælge den eksisterende lagerbeholdning, vil der ikke blive leveret nye pakninger, indtil forsyningsproblemet er løst. Kunder opfordres til kun at købe Paracetamol-stikpiller i detailhandlen, så længe lager haves. Derudover anbefales det at købe medicinen på apoteket, hvor der opfordres til kun at udlevere en pakke ad gangen per kunde. Lægemiddelstyrelsen overvåger situationen løbende og vil vurdere behovet for yderligere tiltag senere hen. Der opfordres kraftigt til ikke at hamstre medicin og at vælge Paracetamol i oral form, medmindre stikpiller er den eneste mulighed for barnet.