Kronprins Frederiks problematiske fortid: 'Det var katastrofalt'

01/07/2023 09:06

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Den kommende konge skulle igennem meget, før han forstod rollen som tronfølge.

Mest læste i dag

Det er nu officielt.

Prins Christian, der fylder 18 år til efteråret og dermed bliver myndig til den royale apanage, skal vente lidt endnu.

I en pressemeddelelse fra kongehuset der blev offentliggjort mandag eftermiddag, skal apanagen vente på sig, indtil prinsen fylder 21 år.

Forklaringen fra kongehuset lød blandt andet på, at prinsen skulle fokusere på at færdiggøre hans gymnasiale uddannelse, hvor Christian får hue på hovedet i sommeren-2024.

Dette var ikke en mulighed hans far, kronprins Frederik fik i tidernes morgen, da han selv fyldte 18 år, skriver B.T.

Ikke alene fik han apanage på dagen han fyldte 18, men han skulle allerede dengang træde ind i de enorme sko der var blevet stillet klar til ham.

– Frederik var tronfølger og skulle sidde med i statsrådet. Men i dag er Dronningen stadig i fuld sving, og derfor er prins Christian kun nummer to i tronfølgen (…) Lige nu går han (Christian) i gymnasiet og skal ikke være en del af Kongehuset. Skal han have penge, følger der krav med. Uden pengene kan han få lov at blive voksen, i modsætning til sin far, der blev kastet meget mere ud i jobbet som tronfølger, forklarer Jacob Steen Olsen, der er kongehuskommentator på Berlingske.

Da kronprinsen blev myndig til apanagen i 1986, lød den årlige apanage på 920.000 kroner – det der svarer til omkring 2 millioner kroner i dag, ifølge Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Men hvis man har fulgt med i kronprinsens opvækst – og især i teenageårene og de tidlige 20’ere – så ved man, at Frederik langt fra tog ligeså godt imod det enorme pres der ligger i at være kommende regent.

Det var år, hvor kronprinsen havde svært ved at leve op til ansvaret from tronarving. Blandt andet resulterede det i en rejse til Japan i 1987 som Frederik blev sendt alene afsted på, på vegne af Danmark – en opgave han langt fra var klar på.

– Det var katastrofalt. Man så en modvillig kronprins, der vendte ryggen til pressen. Han stak af og festede om natten i Tokyo. Han havde det tydeligt dårligt med opgaven, fordi han ikke var klar, og fordi man ikke tog sig af ham, fortæller Olsen.

Heldigvis tyder adskillige kilder på, at kronprinsen og kronprinsessen har gjort deres ypperste for at klargøre Christian på det store ansvar, der venter ude i horisonten – og her kan udskydelsen af apanagen og fokussen på uddannelsen komme den fremtidige konge til gode.