Koster 1000 kroner i bøde: Tusindvis af de danske bilister overser dette lige nu

30/10/2023 12:08

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Er du opmærksom på at huske det?

Mest læste i dag

Når du ser tilbage på år 2011, hvad står øverst i din erindring?

Måske tænker du tilbage på Præstø Fjord-ulykken, hvor to lærere og 13 elever kæntrede. Eller måske mindes du jordskælvet i Christchurch, New Zealand. Muligvis havde du personlige milepæle som forfremmelser eller bryllupper, da der var utvivlsomt mange begivenheder det år.

Dog er en begivenhed, som du sandsynligvis ikke umiddelbart mindes, at et særligt EU-direktiv trådte i kraft. Selvfølgelig er der konstante ændringer inden for EU's lovgivning, da politikerne har deres hænder fulde, men dette specifikke direktiv havde faktisk en direkte indvirkning på sikkerheden for alle os, når vi færdes på vejene.

Dette direktiv, som jeg tænker på, handlede om at ændre praksis, så nye biler ikke længere automatisk ville tænde baglygterne ved opstart.

Hvorfor blev det indført?

Ændringen blev foreslået med henblik på at bidrage til klimabeskyttelsen, idet de mange millioner billygter i EU ikke længere skulle lyse, når der var tilstrækkeligt dagslys. Desværre viste det sig hurtigt, at det nye direktiv gav anledning til problemer, så alvorlige, at reglerne blev revideret i 2016.

I 2016 blev det krævet, at alle nye biler skulle være udstyret med en lyssensor, som automatisk ville tænde nærlyset, når det blev mørkt.

Men hvad med de biler, der blev produceret mellem 2011 og 2016? Hvis du kører i sådan en bil, risikerer du at bringe din egen sikkerhed og andres i fare, og du kan også blive pålagt en bøde på 1000 kroner.

Dette udgør et betydeligt problem på de danske veje. Faktisk indikerede en undersøgelse fra 2020, at næsten tre ud af fire danske bilister (74 procent) har oplevet, at andre trafikanter kørte rundt med slukkede baglygter, selvom det var tid til at have lysene tændt.

Hvornår er det tid til at have lyset tændt?

Ifølge Rådet for Sikker Trafik skal lyset være tændt fra solnedgang til solopgang og når sigtbarheden er reduceret, som f.eks. i regn, sne eller tåge. Lyset skal også være tændt, når man kører i en tunnel.

Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter i dagslys. Men så snart solen går ned, eller sigtbarheden er dårlig, skal baglygterne være tændt.

Hvis du glemmer at tænde baglygterne i disse situationer eller hvis dine billygter er defekte, kan det udløse en bøde på 1000 kroner.