Ingen lov der specifikt forbyder dette i trafikken: Kan give en straf alligevel

23/09/2023 08:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Mange danskere er skyldige i dette.

Mest læste i dag

Mens det er almindeligt kendt blandt danskere, at man ikke bør overskride hastighedsgrænserne eller bruge sin mobiltelefon under kørsel, findes der flere situationer, som mange danskere ikke er klar over kan føre til straf.

Dette er blevet rapporteret af TV 2 Øst.

"Der er adskillige eksempler, vi ser i hverdagen. Det drejer sig om handlinger som spisning, drikning, justering af radioen, vridning af hovedet, samtaler med passagerer og endda at skælde ud på børnene på bagsædet. Listen er næsten uendelig. Men hvis en af disse handlinger resulterer i en ulykke, kan det medføre retlige konsekvenser. Der er dog ingen specifik lovgivning imod sådanne handlinger," udtaler Erik Mather, leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Ting du ikke må

Som det er almindeligt kendt, er det ikke direkte ulovligt at vende sig om for at kigge på børnene på bagsædet, men hvis det resulterer i en ulykke, kan det have juridiske konsekvenser. Dette skyldes en paragraf i færdselsloven, der kræver, at førere udviser agtpågivenhed og hensyn over for andre trafikanter, hvilket kan sanktioneres.

Det samme gælder for spisning. Hvis du for eksempel spilder chokolade på dine bukser, hvilket fører til panik og en ulykke, kan du straffes.

Ting du gerne må

Erik Mather forklarer, at det er afgørende, at føreren holder øjnene rettet mod vejen. Han tilføjer, at dette ikke forhindrer føreren i at tale med personer på bagsædet eller i passagersædet - så længe opmærksomheden forbliver hvor den skal være.

Kort sagt handler det om at være fokuseret på kørslen, når man kører bil. Alt, der kan distrahere opmærksomheden fra trafikken, bør overvejes nøje, inden man kaster sig ud i handlinger som for eksempel at spise en is eller lignende.