Hvor langt må man holde fra kantstenen, når man parkerer? Du vil måske blive overrasket af svaret.

01/08/2023 16:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Var du klar over det?

Mest læste i dag

Vi er klar over, at der er visse regler, som vi skal være opmærksomme på, når vi parkerer vores bil, især hvis vi gør det ved siden af vejen.

For eksempel er det vigtigt at sikre, at der ikke er nogen gule streger på kantstenen, og vi skal huske 10 meter-reglen. Dette betyder, at vi skal parkere mindst 10 meter væk fra hjørnet af et vejkryds.

Dette er især relevant ved parallelparkering, men der er faktisk en anden afstand, som vi måske ikke tænker så meget over.

Hvad siger loven egentlig om afstanden til selve kantstenen?

De fleste vil nok parkere så tæt på kantstenen som muligt for at undgå at få deres bil ridset af de forbipasserende køretøjer, mens de er parkeret. Samtidig ønsker man naturligvis heller ikke at risikere at beskadige fælge eller dæk ved at ramme den skarpe kant.

Heldigvis er der nogle mennesker, der er velbevandrede i færdsels- og parkeringsregler, og vi har kontaktet en af dem for at få svar på spørgsmålet omkring afstanden til kantstenen.

Sådan er reglerne

Dennis Lauge er chefkonsulent i FDM, og når han bliver spurgt om reglerne for afstand til kantstenen, er han meget klar i sin udtalelse:

Der er faktisk ingen konkrete lovregler for, hvor tæt eller langt man skal holde sig fra kantstenen.

"Det tætteste, vi kommer på en lovregel, er færdselslovens § 28, der fastslår, at ved standsning eller parkering skal køretøjet anbringes i vejens længderetning ved kørebanens yderkant eller om muligt uden for denne. I sidste ende vil det være op til en dommer at vurdere, om bilen er anbragt ved kørebanens yderkant eller 'for langt væk'," forklarer han yderligere.

Så faktum er altså, at der ikke er nogen specifik lov, som kan guide os i forhold til, om vores parallelparkering er tilstrækkelig tæt på kantstenen.

Det skal dog bemærkes, at til køreprøver skal man kunne udføre en parallelparkering, hvor dækkene er højst 30 centimeter fra kantstenen, så man kan eventuelt bruge denne huskeregel.