En tredjedel af danske husejere er usikre på, om deres bolig har et energimærke, og derfor kender mange ikke deres hjems energimæssige tilstand.
Dette fremgår af en undersøgelse, udført af analysevirksomheden Exometric for NRGi og Gjensidige.
Ifølge Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, kan denne mangel på viden føre til økonomiske omkostninger, hvis man ikke prioriterer mulige energirenoveringer.
"Energimærket giver indsigt i både det forventede energiforbrug og de løbende energiudgifter, samt hvor meget CO2 boligen udleder. Det inkluderer også en rapport med forslag til forbedringer, der kan resultere i betydelige besparelser i hverdagen," forklarer han.
Det er ikke kun i forbindelse med salg, at energimærket er nyttigt.
Rapporten indeholder også oplysninger om tilbagebetalingstiden for forskellige energiinvesteringer og de mulige besparelser både for miljøet og økonomien.
"Når du overvejer en energirenovering, er det ofte mest økonomisk fordelagtigt at fokusere på isolering af etageadskillelser, hulmure, tag eller installation af nye, mere isolerende vinduer. I visse bygninger kan udskiftning af varmekilden også føre til store besparelser, især hvis huset opvarmes med olie- eller gasfyr," siger Bo Halm Andersen.
Et godt energimærke kan være en økonomisk fordel
Skadedirektør Lene Rasmussen fra Gjensidige anbefaler husejerne at tage vedligeholdelse og forbedringer alvorligt, både af hensyn til miljøet og for at beskytte boligens værdi.
"For mange boligkøbere er klima og energiudgifter blevet mere fremtrædende, så et godt energimærke kan gøre boligen mere attraktiv. Ved at vedligeholde og renovere boligen løbende kan du undgå, at små skader udvikler sig til store og dyre problemer. Det er billigere i det lange løb," understreger Lene Rasmussen.
Ifølge Energistyrelsen er der omkring 680.000 gyldige energimærker for en- og flerfamiliebygninger i Danmark.
Loven kræver, at en bolig skal have et energimærke, før den kan annonceres til salg eller udlejes i mere end fire uger.
Energimærket vurderer boligens energieffektivitet på en skala fra A til G, hvor A tildeles boliger med lavt energiforbrug, og G gives til boliger med højt energiforbrug.