Husk dette, hvis du er sommerhusejer

06/10/2021 10:17

|

Christina Hansen

Foto: Presse-fotos.dk

Mest læste i dag

Gode råd til de mange nye ,og gamle, sommerhusejere

Danskere har nærmest hamstret sommerhuse i løbet af de sidste to år, hvor verden har oplevet en verdensomspændende pandemi og hvor rejseaktiviteter og andre oplevelser har været mangelfulde.

Men det er altså ikke kun frisk luft, der følger med fornøjelsen i sommerlandet.

En opgørelse over vejrskader foretaget af Codan Forsikring viser, at 25 procent af sommerhusejere har oplevet en skade på sommerhuset indenfor de seneste 12 måneder.

Det er bekymrende og kalder på ekstra opmærksomhed fra sommerhusejerne, mener skadesdirektør i Codan Forsikring, Henrik Bundgaard.

Han understreger desuden, at der er meget man selv kan gøre for at forebygge skader på fritidshuset.

Hvis man eksempelvis bor i lejlighed til daglig, så er der måske mange ting, man ikke lige tænker over, man skal være opmærksom på. Det gælder blandt andet, når det bliver koldere i vejret, og især det faktum, at man typisk har lange perioder, hvor man ikke opholder sig i huset. Det er derfor uhyre vigtigt, at man får forberedt sit fritidshus ordentlig til efterår og vinter. Ellers kan det gå grueligt galt, siger Henrik Bundgaard.

Det har en sommerhusejer fra Nordjylland, netop oplevet i foråret.

Han fik således et chok, da han skulle op og åbne sommerhuset efter en lang vinter.

For i løbet af januar eller februar, hvor frosten satte voldsomt ind i Danmark, var der blevet beskadiget et vandrør.

Vandet havde således bare stået og løbet igennem rigtig lang tid.

Det så forfærdeligt ud. Gulvene var svulmet op, og der var skimmelsvamp op og ned ad alle vægge. Oveni var der lugten, som vi ikke er sikre på, at vi nogensinde slipper af med igen. Det var helt uoverskueligt, fortæller han.

Nordjyden, der ønsker at være anonym, fortæller, at både ham og hans kone begge mente at have husket at slukke for vandet og tømme rørene, som de har gjort hver eneste vintersæson i de 13 år, de har haft det lille sommerhus.

Jeg tror bare, vi har været så vant til at gøre det, så vi bare instinktivt har troet, at det var fikset. Vi har lært på den hårde måde, hvor galt det kan gå, hvis ikke man dobbelttjekker, lyder det.

Ifølge Henrik Bundgaard er det ofte tiden, man er væk fra sommerhuset, der har stor indflydelse på hvor slem skaden bliver.

Det gælder både på frostskader, men også alle mulige andre skader forårsaget af vildt vejr og andre ydre omstændigheder.

Det er klart, at når du er i dit eget hjem, og der kommer en oversvømmelse, så kan du handle ret hurtigt og begrænse skaden. Men i tilfældet med sommerhuse, så siger folk jo typisk farvel i efterårsferien og venter retur engang i foråret. Mange ting kan derfor nå at blive ødelagt - og blive langt værre end den oprindelige skade. Og det har selvfølgelig også betydning for din dækning, om du har forberedt dit hus på en vinter, der både kan byde på frost, skybrud og storm, siger Henrik Bundgaard.

For den uheldige sommerhusejer betød det faktisk, at forsikringen ikke dækkede, fordi skaden var selvforskyldt.

Så de nye gulve, køkken, møbler, der skal udskiftes samt vægge, der skal vaskes ned og slibes, er for egen regning.

Det er både dyrt og tager utrolig lang tid at få huset klar igen. Vi er slet ikke i mål endnu. Så jeg vil virkelig opfordre alle sommerhusejere til at tjekke deres huse grundigt, inden man forlader det i en lang periode, lyder opfordringen fra den uheldige sommerhusejer.

Vand, el og varme
Når vinteren er på vej, skal du først og fremmest beslutte, om der skal lukkes for vandet eller ej.

Hvis du benytter huset hele året, og derfor ikke ønsker at tømme rør og installationer for vand, skal huset holdes frostfrit hele vinteren.

Hvis der kommer perioder med hård frost, skal du huske at sikre dig, at der er tilstrækkelig varme i huset.

Selv om du vælger at opvarme huset vinteren igennem, bør du alligevel lukke for vandet ved hovedhanen i de perioder, sommerhuset ikke er beboet.

Det begrænser skaden, hvis uheldet alligevel er ude.

Den sikreste måde at undgå frostsprængte vandrør er naturligvis ved at lukke for vandet og tømme alle rør og installationer.

Det er vigtigt at sørge for, at den elektriske vandvarmer bliver tømt.

Toilet, cisterner og gulvafløb skal ligeledes tømmes så meget som muligt for vand, hvorefter man kan hælde frostvæske i for at sikre det tilbageværende vand mod at fryse.

Hvis man har termostatstyrede blandingsbatterier, skal de afmonteres, fordi de altid indeholder lidt vand, samtidig med at de ikke kan frostsikres.

Hvis man har vaske- eller opvaskemaskine, skal den også tømmes for vand og frostsikres med frostvæske.

Indbrud:
Over 40 % af alle indbrud i ferie- og fritidshuse bliver begået i november, december, januar og februar. Her er nogle gode råd, så du kan undgå at tælle med i statistikken.