Træneren for det danske håndboldlandshold er påvirket af artrose (slidgigt) i både knæene og fingrene. Denne sygdom kræver opmærksomhed på kroppens signaler, og derfor støtter han Gigtforeningens nyligt lancerede kampagne, "Danmarks Største Kor", som netop fokuserer på at lytte til kroppen og reducere smerte.
De mange års aktivitet på højeste niveau har medført slid i Nikolaj Jacobsens led. Selvom han er bedst kendt som en succesrig håndboldtræner, kan han i dag ikke engang spille en kamp med sine børn i haven.
Dette blev meddelt af Gigtforeningen i en officiel udtalelse.
Det er en udbredt misforståelse, at man ikke kan gøre noget ved gigtsmerter. Derfor retter Gigtforeningens kampagne, "Danmarks Største Kor," fokus mod at konfrontere sin gigt og arbejde aktivt på at mindske smerterne.
Regelmæssig træning er afgørende
En af de mest effektive måder at håndtere smerterne på er ved at træne muskler og led, og Nikolaj Jacobsen er klar over dette. Dog er den sværeste del at finde den rette balance, som han forklarer. Nogle dage kan han gøre meget, mens han andre dage stort set ingenting kan:
"Hvis jeg kan holde mine knæ i bevægelse uden at overbelaste dem, så fungerer de rimelig godt. Når gigten begynder at blive irriterende eller smertefuld, sørger jeg for at træne, og på den måde kan jeg håndtere det. Kunsten er at undgå at træne for meget. Hvis jeg belaster mine knæ for meget, mærker jeg det. Hvis jeg ikke belaster dem nok, kommer smerten også. Jeg har haft svært ved at finde den rette balance," forklarer han og tilføjer, at når han ikke lykkes med det, betaler han prisen om natten med vedvarende smerter.
Allerede 700.000 danskere har fået en gigtdiagnose, og eksperter estimerer, at lige så mange lever med gigt uden at være klar over det. Landstræneren mener, at han har været heldig at have dygtige læger omkring sig, og Gigtforeningen håber med denne kampagne at nå ud til dem, der ikke har samme muligheder.
"Det vigtigste er at stå ansigt til ansigt med sin gigt. På den måde ved vi, at man også gør en indsats for at håndtere den. Dette er det, vi håber, kampagnen kan fremme. Og det er afgørende, at folk som Nikolaj Jacobsen træder frem og deler deres oplevelse med gigten," udtaler Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.
Hun påpeger, at netop træning, som Nikolaj Jacobsen benytter sig af, er et vigtigt redskab.
"Vi ved, at træning virker. Den kan reducere smerter og bevare mobiliteten. Endda viser helt nye undersøgelser, at den rette træning kan udsætte og i visse tilfælde undgå operationer for artrose," udtaler Mette Bryde Lind.
Det værste, man kan gøre, er at ignorere problemet. Derfor opfordrer både Mette Bryde Lind og Nikolaj Jacobsen andre, der lider af gigt, til at søge den hjælp, de har brug for.
"Mit bedste råd til dig, der har fået gigt, er at lære din gigt at kende. Tal med din egen læge eller en fysioterapeut. Du kan også kontakte Gigtforeningen, hvor der er rådgivere med omfattende erfaring, som uden tvivl kan hjælpe," udtaler Nikolaj Jacobsen.
Træning med gigt
Selvom diagnose og medicin er vigtige, er de ofte ikke tilstrækkelige til at lindre smerten. Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at håndtere smerterne. Ud over at føre en sund livsstil er træning afgørende. Gigtforeningen tilbyder frivillige træningsmuligheder rundt om i landet, som forbedrer livskvaliteten for dem med gigtsmerter.
Mange mennesker med gigt oplever betydelig forbedring ved varmtvandstræning. Træning i vand er skånsom for leddene og styrker musklerne. Vandets opdrift og modstand er gavnlige elementer. Det varme vand kan også have smertelindrende virkning.
Derudover har GLA:D-træning vist gode resultater. Faktisk er resultaterne så imponerende, at denne træningsmetode kan udskyde eller i visse tilfælde endda undgå operationer. GLA:D står for "Godt Liv med Artrose i Danmark" og omfatter både træning og undervisning for dem, der lider af smerter på grund af artrose i knæ eller hofte.
Nikolaj Jacobsen deltager ikke alene i kampagnen; også Lotte Heise og Henrik Lykkegaard er involveret. Henrik Lykkegaard, skuespiller, fortæller, hvordan en ny hofte og lange cykelture har givet ham sin bevægelighed tilbage her.
Hør også foredragsholder og radiovært Lotte Heise dele, hvordan hun træner sine rygsmerter væk her.
For yderligere information, kontakt venligst pressechef Marie Kristensen på 30 55 42 21.