Her er verdens stærkeste militærer - Danmark er ikke blandt de øverste

05/07/2025 19:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er lang tid siden, at der har været så meget fokus på Forsvaret og internationalt militært samarbejde, som der er lige nu.

Andre læser også

Krigen kom skræmmende tæt på, da Rusland den 24. februar i år indledte en invasion af Ukraine. Siden da har verdens øjne været rettet mod konflikten, Ruslands rolle, de mange sanktioner mod landet og internationale militære alliancer som NATO.

Sjældent har det været så afgørende at have et stærkt militær eller være del af en solid forsvarsalliance som nu. Det blev tydeligt for hele verden, da Rusland angreb Ukraine – et land uden NATO-medlemskab – mens resten af verden så til.

Bekymringen er stor for, om Rusland kan finde på at angribe andre nationer. Det er et land, som kun få vil kunne matche militært på egen hånd, da Rusland ifølge Global Firepower råder over et af verdens stærkeste militærer.

Hvert år udarbejder Global Firepower en liste over verdens militære styrker, hvor nationerne rangordnes på baggrund af en række faktorer. Det gælder blandt andet økonomi, antal soldater, mængden af køretøjer og fly, geografisk placering og andre relevante parametre.

Til gengæld indgår antallet af atomvåben ikke i vurderingen. På det punkt skiller Rusland og USA sig markant ud, da de to lande tilsammen har langt flest atomvåben i verden – begge har omkring 6.000. Til sammenligning har Frankrig, som har verdens tredjestørste arsenal, ‘kun’ cirka 290 atomvåben.

I år omfatter listen 142 lande. Island ligger nederst, mens Rusland indtager en bekymrende høj placering – kun overgået af USA, som ifølge ranglisten har verdens stærkeste militær.

Top 10 rundes af med Kina på tredjepladsen, Indien som nummer fire, Japan på femtepladsen og derefter Sydkorea, Frankrig, Storbritannien, Pakistan og Brasilien.

Herefter følger blandt andre Italien, Egypten, Tyrkiet, Iran, Indonesien, Tyskland, Australien, Israel, Spanien og Saudi-Arabien.

Ukraine er placeret som nummer 22, mens Sverige – det højest rangerede nordiske land – ligger på 25. pladsen. Nordkorea findes på 30. pladsen, Norge på 33. pladsen, og Danmark indtager en 57. plads, lige foran Finland, der er nummer 58. Hviderusland, som fra starten har støttet Rusland i krigen, ligger som nummer 52.

De 20 lande med det svageste militær er blandt andet Nicaragua, Bosnien-Hercegovina, Eritrea, Mauritanien, Namibia, El Salvador, Madagaskar, Luxembourg, Burkina Faso, Gabon, Montenegro, Panama, Den Centralafrikanske Republik, Nordmakedonien, Surinam, Sierra Leone, Liberia, Somalia, Kosovo og Bhutan – med Island på sidstepladsen.

Du kan se hele ranglisten, landenes score og hvordan de har rykket sig siden sidste år ved at trykke her.