I takt med den stigende integration af avancerede computersystemer i biler genereres der en stadig større mængde data. Samtidig er flere biler nu konstant tilsluttet internettet og sender kontinuerligt data tilbage til producenten, advarer ESET Nordics i en pressemeddelelse.
"Sikkerhedsekspert og CBO hos ESET Nordics, Leif Jensen, påpeger et potentiale privatlivsproblem. Når der indsamles data om brugeradfærd, og disse data sendes videre, opstår der en risiko. Data fra en bil kan nemt bruges til at rekonstruere en førers profil, herunder bopæl og arbejdssted," forklarer han.
Selvom der er mange fordele ved at indsamle data om bilbrug, såsom at forbedre køretøjet og køreoplevelsen, advarer Jensen om, at omkostningerne kan være tabet af privatliv.
"Ud over at overvåge kørselsmønstre kan moderne biler også registrere lyttevaner, brug af infotainmentsystemer, filmvalg og mere. Disse data sendes til producenten for yderligere analyse. Mens dette ikke er et problem, hvis data forbliver i bilen eller er anonymiserede på producentens sikre servere, rejser Jensen bekymring over mulige lækager," advarer han.
Jensen refererer til tidligere tests, hvor en bil genererede op til 25 GB data i timen, herunder oplysninger om telefonopkald og kørestil, der blev sendt til producenten.
"Selvom data er anonyme, kan de indeholde personlige og private oplysninger, især med indførelsen af kameraer i bilerne. Dette er bekymrende, da data kan lække ved hackerangreb eller uheld, hvilket kan føre til, at meget private informationer havner i de forkerte hænder," advarer Jensen.
Han opfordrer derfor til, at brugere sikrer sig, at producenter anonymiserer deres data, forpligter sig til ikke at sælge dem og undlader at indsamle mere information om brugeren, end der er strengt nødvendigt.
"Når du sælger bilen, skal du huske at nulstille den til fabriksindstillinger og slette alle private data, da data ikke altid slettes fra det interne lager ved en nulstilling," afslutter Leif Jensen.