Havvindmøller får kritik: En bekymrende faktor, som folk ikke snakker om

26/03/2025 10:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Folk finder både billedet vildt, sjovt og rørende.

Andre læser også

I vinterhalvåret søger hundredtusindvis af havdykænder, som ederfugle, sortænder og fløjlsænder, føde i de lavvandede danske farvande, hvor de dykkende fugle kan finde muslinger, snegle og krebsdyr på bunden. Samtidig fisker lommer og lappedykkere i disse områder, mens rider og mallemukker finder deres føde på havets overflade.

En ny rapport fra DCE, Aarhus Universitet, Institut for Miljø og Energi, belyser Danmarks vigtigste havfugleområder i relation til Energistyrelsens langsigtede planlægning af fremtidige havvindmølleparker.

Konkurrence om pladsen på havet

- Mange havområder vil blive eftertragtede, da det er nemmest og billigst at placere havvindmøller på lavt vand, men disse områder er netop også essentielle for havfuglene. Vi håber derfor, at politikerne vil læse DCE-rapporten grundigt, da den tydeligt viser, hvilke områder der er livsvigtige for havdykænder, lommer, lappedykkere og alle de havfugle, Danmark har et stort ansvar for at beskytte, udtaler Jacob Jensen, chef for naturfaglig afdeling i DOF BirdLife, som er en del af BirdLife International, i en pressemeddelelse.

Beskyt havfuglenes fødeområder

Tyske Bugt, som er den sydøstlige del af Nordsøen ud for Vadehavet mellem Danmark, Tyskland og Holland, er et af de områder, hvor store fugleflokke søger føde. Hele bugten bør derfor friholdes for havvindmølleparker, da de kan fortrænge fuglene eller øge risikoen for kollisioner. Det samme gælder det nordlige Kattegat og de lavvandede områder mellem Læsø og Anholt. Også store dele af det sydlige Kattegat og Bælterne huser, særligt om vinteren, tusindvis af havfugle, som bør beskyttes mod havvindmølleparker, mener DOF BirdLife.

Grøn omstilling med hensyn til fuglene

- Vi støtter fuldt ud den grønne omstilling, der er nødvendig for at bremse de klimaforandringer, der truer både fuglebestande og os alle. Vindenergi fra Nordsøen er et vigtigt skridt til at reducere CO2-udledningen og bekæmpe klimaforandringerne. Men da havfuglene samles i bestemte områder, er det afgørende, at havvindmøllerne placeres væk fra disse fuglerige steder. Vindmøllerne kan skræmme fuglene væk fra deres fødeområder og øge risikoen for kollisioner med de roterende vinger, siger Jacob Jensen.

Havfugle er generelt en af de mest truede fuglegrupper globalt, og fuglebeskyttelsesorganisationen BirdLife International vurderer, at op mod 70 procent af verdens havfuglebestande er forsvundet fra 1950 til 2010. Mangel på føde, forurening, overfiskeri, drukning i fiskeredskaber og klimaændringer har forringet levevilkårene for mange arter af havdykænder, alkefugle, lommer og stormfugle i det marine miljø.

Fuglefakta fra flytællinger

De omfattende data i DCE-rapporten om havfuglenes udbredelse og antal stammer fra optællinger udført fra fly mellem 1999 og 2024. I alt blev der fløjet mere end 150.000 kilometer over Nordsøen og danske farvande for at kortlægge, hvor og hvornår der er flest fugle. Dataene danner grundlag for modelberegninger, der viser, hvordan havvindmølleparker i visse områder kan ændre fuglenes levesteder, fortrænge dem eller øge risikoen for kollisioner. Rapporten viser også, at der er god plads til vindmøller andre steder på havet end i fuglerige områder.

17 forskellige arter af havfugle har deres vigtigste levesteder i de danske farvande.