Har du en af disse danske mønter? Disse mønter kan sælges for flere tusinde kroner

28/10/2023 13:32

|

Sebastian Ilsøth

Dette er ikke mønterne der er omtalt i artiklen. Foto: Shutterstock.com
Har du en af disse danske mønter? Så kan du måske tjene kassen på at sælge dem.

Mest læste i dag

Selvom udgåede mønter ikke længere accepteres i det lokale supermarked, betyder det ikke nødvendigvis, at de er uden værdi. Ifølge mønteksperten Claus Johansen fra montbutikken.dk, der har beskæftiget sig med gamle mønter siden 2007, afhænger deres værdi ofte af deres sjældenhed.

Eksempelvis kan man på Den Blå Avis (DBA) finde 68 danske 25-øre-mønter til salg for 100 kroner, selvom denne mønt mistede sin gyldighed i 2008 og blev fjernet fra betalingssystemet i 2011. Ligeledes kan en svensk 25-øre-mønt fra 1953 findes til salg for 60 gange sin oprindelige værdi, nemlig 15 kroner, selvom den også er blevet udgået i Sverige.

Det er dog vigtigt at bemærke, at selvom mønterne tilbydes til høje priser, betyder det ikke nødvendigvis, at de rent faktisk bliver solgt til disse priser. Det afhænger af efterspørgslen.

Ifølge mønteksperten Claus Johansen har den danske 25-øre-mønt generelt ikke en høj værdi på grund af det store antal, der blev præget. Mønters værdi afhænger normalt af deres alder og stand, og mønter som f.eks. 25-øre-mønter kan have en betydelig værdi, hvis de stammer fra et særligt år. For eksempel angiver DBA Guide, at visse 10-øre-mønter fra bestemte årstal kan være værd op til 300 kroner.

Hvis du ønsker at undersøge, om du har nogle værdifulde gamle mønter, kan du følge Claus Johansens tommelfingerregel, der siger, at danske mønter før 1924 normalt har en vis værdi. Der kan dog være undtagelser, og mønter, der daterer tilbage til det gamle Rom, er ikke altid værdifulde på grund af deres alder, da der findes mange af dem. Sjældenhed spiller en afgørende rolle i en mønts værdi, da det primært er samlere, der er villige til at betale for gamle mønter.

Hvis du har mistanke om, at en mønt kan være værdifuld, kan du undersøge dens værdi ved at søge på nettet og se, hvor mange eksemplarer der er blevet præget med det pågældende årstal. Jo færre mønter, der blev præget på det pågældende år, desto højere er værdien. Møntens stand er naturligvis også afgørende.

Hvis du har en betydelig samling af gamle danske mønter, kan det være værd at lede efter énøre-mønter fra 1876 og 1881, da de er blevet solgt for op til 10.000 kroner. Selv eksemplarer i dårlig stand fra disse år kan opnå priser omkring 500 kroner.

Claus Johansen selv afslører ikke det dyreste møntsalg, han kender til, men han antyder, at det har nået langt over 10.000 kroner, hvilket viser, at der er potentiale for at tjene penge på gamle mønter.

Et eksempel fra 2016 viser, at en britisk mand fandt en gammel mønt i sin søns legetøjskasse, som viste sig at være cirka 2 millioner kroner værd.

Dette rapporterede Jyllands-Posten