God grund til at juble: Fantastiske nyheder til alle elbilejere

27/10/2023 05:31

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er blevet meget nemmere at køre rundt i den miljøvenlige bil, viser nye tal.

Mest læste i dag

Elbilister i Danmark har grund til at juble over den betydelige vækst i antallet af offentlige ladepunkter i september.

Ved udgangen af september i år var der hele 14.873 offentlige ladepunkter fordelt rundt i Danmark, hvilket er en markant stigning i forhold til de 7.829 ladepunkter, der var tilgængelige på samme tidspunkt året før. Dette betyder, at der er blevet tilføjet imponerende 7.044 nye ladepunkter inden for det seneste år, hvilket repræsenterer en bemærkelsesværdig vækst på hele 90 procent.

Disse oplysninger rapporteres af Ritzau.

Især står stigningen i antallet af offentlige lynladepunkter iøjnefaldende, da det mere end fordoblede sig fra september 2022 til september 2023. Der er nu i alt 1.360 lynladepunkter i Danmark, sammenlignet med kun 674 for blot et år siden.

Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører, påpeger: "Elbilernes popularitet er glædelig for den grønne omstilling, men det understreger også behovet for nødvendige investeringer i ladeinfrastrukturen for at imødekomme elbilernes opladningskrav. Selvom der bliver tilføjet mange nye ladestandere måned for måned, er det vigtigt at tænke i større og hurtigere udbredelse i Danmark."

I september betød det øgede antal ladepunkter, at der var 11,4 elbiler pr. offentligt ladepunkt på landsplan. Dette er en forbedring fra september året før, hvor tallet var 12,7 biler pr. ladepunkt, men det er en lille tilbagegang i forhold til august 2023, hvor det kun var 11,1 bil pr. ladepunkt. Især for elbilister, der bor i lejlighedsbygninger uden mulighed for at installere deres egen ladestander, er tilstrækkelig ladeinfrastruktur afgørende.

Regulering af lademarkedet nødvendig

Den stigende interesse for elbiler i Danmark fører også til behovet for regulering af lademarkedet. Det er afgørende at etablere klare og gennemsigtige markedsvilkår, især når det kommer til prisen for opladning ved en ladestander.

I øjeblikket er det komplekst at fastslå, hvad man reelt betaler for opladning, hvilket har ført til forslaget fra De Danske Bilimportører om, at udvidelsen af den danske ladeinfrastruktur bør suppleres med regulering, der sigter mod at sikre fri og gennemsigtig konkurrence på lademarkedet.

Mads Rørvig udtaler: "Det vil være til gavn for både nuværende og fremtidige elbilister, hvis det er klart og tydeligt, hvad opladning koster. Sammenlignet med at tanke fossile brændstoffer er det alt for komplekst og uigennemsigtigt at fastslå prisen for opladning. Reguleringen skal sikre den nødvendige åbenhed."