Hver anden mor lider af det, mens hver femte må gennemgå en procedure for at afhjælpe det.
Selvom statistikken er alarmerende, er der desværre alt for få, der åbent taler om denne tabubelagte lidelse, som kan have alvorlige konsekvenser for kvinders sexliv og mentale sundhed.
Det mener i hvert fald lægen og ph.d.-studerende Karen Ruben Husby, som har diskuteret emnet med Politiken og kaster lys over en tilstand kaldet nedsunket underliv.
"Nedsynkning af underlivet kan markant påvirke livskvaliteten med både fysiske og psykiske symptomer. Men mange tør ikke dele det med venner og familie, og nogle nævner det først over for deres læge, når generne bliver uudholdelige," udtaler Karen Ruben Husby til Politiken.
Ifølge sundhed.dk kan denne tilstand skyldes, at tarm, blære eller livmoder buler ud i skeden.
Bulen, en form for brok, opstår på grund af svaghed i det væv, der adskiller skeden og tarmen/blæren.
Ved nedsynkning af livmoderen skyldes svagheden de bindevævsbånd, der normalt holder livmoderen på plads.
Ifølge sundhed.dk rammer denne tilstand, også kendt som genitalprolaps, op mod halvdelen af alle kvinder, der har født. Og ifølge Politiken ender op mod hver femte kvinde med at blive opereret for det efter fødslen.
Ifølge Karen Ruben Husby er det særligt ærgerligt, at sygdommen tabuiseres, når der faktisk findes behandlingsmetoder, der ikke kræver operation.
Det kan eksempelvis være specialiseret fysioterapi, lokal behandling med østrogen eller brug af et støttepessar, forklarer forskeren til Politiken.
Desuden kan regelmæssige knibeøvelser også, ifølge mediet, føre til lindring af symptomerne.