Forbløffende mange bilister ved ikke, at denne basale regel er lovpligtig

07/10/2023 15:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Det er noget af det første man lærer, når man tager kørekort.

Mest læste i dag

Ikke alle danske bilister overholder trafikreglerne med samme nøjagtighed.

En undersøgelse fra 2019, udført af Epinion på vegne af Codan Forsikring, påpeger, at danskere ofte er uopmærksomme i trafikken, primært på grund af en tendens til at overvurdere deres færdigheder bag rattet. Resultaterne viser, at hele 81 procent af de danske bilister tror, de kunne bestå en køreprøve uden forberedelse. Overraskende nok kan kun en lille andel besvare korrekt på fem udvalgte spørgsmål om trafikregler ifølge Codan Forsikring i en pressemeddelelse.

Samtidig har antallet af trafikulykker i Danmark været relativt konstant i mange år, selvom Codans skadesstatistik viser en lille stigning i kollisioner med motorkøretøjer. Forskning indikerer, at hovedårsagen til disse ulykker er mangel på opmærksomhed fra bilisterne. Camilla Amstrup, privatkundedirektør hos Codan, forklarer dette fænomen med følgende ord:

"Selvom vejene er blevet sikrere, og bilerne mere avancerede, er det ikke lykkedes at reducere antallet af trafikulykker i Danmark. Dette skyldes, at mange danske bilister ikke tager kørslen tilstrækkeligt alvorligt. De er enten uopmærksomme eller overvurderer deres egne færdigheder ved at køre for hurtigt eller for tæt på andre køretøjer. Som følge heraf begår mange fejlbedømmelser i trafikken, for eksempel ved fejlagtigt at foretage vigepligter eller fejlfortolke vejskilte."

Hver fjerde dansker kender ikke reglen

Desuden viser undersøgelsen, at hver fjerde danske bilist ikke er bekendt med en grundlæggende regel om at orientere sig via bakspejl, sidespejl og skulder, inden de drejer eller skifter vognbane. Denne regel er faktisk lovpligtig.

Ud over manglende kendskab til reglerne har danske bilister også mange dårlige vaner under kørsel, som kan udforskes nærmere i den tilknyttede artikel.