Fødevarestyrelsen advarer mod farlig trend: Forårsager forgiftninger hos børn og unge

30/11/2023 07:45

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er overalt på TikTok - og det kan være farligt for børn og unge.

Mest læste i dag

På de sociale medier ser man med jævne mellemrum forskellige 'trends', primært deltaget af unge.

Den seneste trend er dog ikke helt harmløs, og Fødevarestyrelsen advarer nu imod den. Trenden går ud på at købe en særlig tortilla chip, krydret med verdens stærkeste chili.

"Hot Chip Challenge har en imponerende chilistyrke på 1,8-2,2 millioner Scoville-enheder, og den vil få selv den erfarne chilispiser til at svede. Udfordr dine venner eller test dine egne grænser med Hot Chip Challenge," lyder beskrivelsen af den usædvanligt stærke tortilla chip, der bliver solgt enkeltvis i pakker.

Mange unge har taget udfordringen op, men det er desværre ikke endt sjovt.

"På TikTok og andre sociale medier kan man under hashtagget #hotchipchallenge se børn og unge tage udfordringen op og spise en meget stærk tortillachip krydret med en af verdens stærkeste chilier. Udfordringen går ud på at spise det meget stærke chiliprodukt Hot Chip Challenge. Produktet sælges som en enkelt tortillachip i både Danmark og EU," advarer Fødevarestyrelsen og tilføjer:

"I Tyskland er der observeret flere forgiftninger hos børn og unge (ikke voksne), der har spist chiliproduktet. Fødevarestyrelsen advarer derfor forældre om trenden #hotchipchallenge."

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser ved at spise meget stærk chili, herunder irritation af slimhinder, kvalme, opkastning og voldsomt forhøjet blodtryk, som i værste fald kan være livstruende.

"Har dit barn spist stærk chili uden akutte forgiftningssymptomer, er der dog ingen grund til bekymring," forsikrer Fødevarestyrelsen. Hvis uheldet er ude, og dit barn viser akutte symptomer lige efter at have spist chiliprodukter som Hot Chip Challenge, opfordres du til at kontakte Giftlinjen på telefon 82 12 12 12.

Det er vigtigt at påpege, at at spise stærk chili (capsaicin) som en del af et måltid ikke kan sammenlignes med at spise en enkelt chip uden at spise eller drikke andet, sådan som det sker i udfordringen Hot Chip Challenge.