Fastglemt fragtskib spærrer for trafik: Koster over 2,5 milliarder i timen

26/03/2021 14:40

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Det kæmpestore fragtskib ’Ever Given’ har nu i flere dage blokeret for trafik i Suez-kanalen, og det koster verdensøkonomien ekstremt store summer af penge, hver time.

Siden tirsdag har det store fragtskib nu siddet fast i Suez-kanalen, der er vital for store dele af verdens skibstrafik, og det er endnu ikke lykkes at få skibet frit.

Da billederne først gik verden rundt, var der både en stor forundring og delvis fascination af den vilde trafikprop, da hundredvis af skibe, måtte kaste ankeret og vente på at Ever Given blev gravet fri.

For diverse sømænd i området, var det nok noget mere irriterende end for resten af verden, men nu tyder noget på, at rigtig mange mennesker kan blive ramt, af det noget usædvanlige færdselsuheld, der regnes for at være resultat af en menneskelig fejl.

Mindre både og gravkøer er blevet sat i spil, men intet har endnu for alvor fået løsrevet det over 400 meter lange skib, og det kan blive et problem.

Ifølge BBC, går cirka 12 procent af verdens handelstrafik årligt gennem Suez-kanalen, og mens myndighederne i området knokler på livet løs, bliver køen af skibe der venter bare længere, og har nu rundet 200 skriver DR.

Hvis skibet kommer frit igen inden for få dage, er det i virkeligheden ikke noget problem. Skibene bliver to-tre dage forsinket. Problemet opstår, hvis det her bliver ved i længere tid,” – fortæller shippingekspert Lars Jensen fra SeaIntelligence Consulting til DR.

Shippingeksperten bakkes op af eksperter fra Lloyds List Intelligence, der ifølge Unilad.co.uk har estimeret, at den samlede ophobning af varer hver eneste time koster verdensøkonomien 400 millioner dollars – Over 2,5 milliarder kroner.

Jon Gold, der er vicepræsident i National Retail Federation, mener ligesom Lars Jensen, at problemet hurtigt kan vokse sig stort:

”Der er ingen tvivl om at de forsinkelser vil sende rystelser igennem forsyningskæderne og medføre ekstra udfordringer,”