Få kender til denne vigtige løndetalje: "Alle har en lovsikret ret"

03/07/2024 13:08

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Få kender den vigtige løndetalje.

Mest læste i dag

"Det er et emne, vi ikke diskuterer her."

Det synes at være normen på mange arbejdspladser, når det kommer til løn.

Ifølge en undersøgelse fra Epinion blandt medlemmerne af HK Privat, er næsten halvdelen ikke klar over, at de har ret til at tale med deres kolleger om deres løn.

Formanden for HK Privat, Kim Jung Olsen, finder dette alarmende.

Sådan fremgår det af en pressemeddelelse fra HK Privat.

"Alle har ret til at tale frit om deres løn ifølge loven, men denne ret bliver åbenlyst ikke udnyttet. Løn er ofte et tabu på arbejdspladsen, og mange mødes med beskeden 'det taler vi ikke om her'. Så længe lønnen forbliver en sort boks uden åbenhed, kan vi ikke udfordre den. Det gavner kun én part, nemlig arbejdsgiveren," siger han.

Undersøgelsen viser forskelle mellem mænds og kvinders holdninger. Mens 66 procent af mændene er klar over, at de må tale om løn med kollegerne, gælder det kun for 45 procent af kvinderne.

Undersøgelsen indikerer også, at flere mænd end kvinder rådfører sig med kollegerne forud for lønsamtaler.

Kim Jung Olsen opfordrer alle til at diskutere deres løn med kollegerne før lønsamtalerne.

"De, der åbent taler om deres løn, hjælper både sig selv og deres kolleger med at få bedre løn. Jo mere vi ved om lønniveauet på vores arbejdsplads, desto bedre kan vi vurdere, om vores egen løn er rimelig i forhold til vores stilling og ansvar. Det gør os også bedre rustet til at bede vores chef om en forklaring på, hvad der skal til for at få lønnen til at stige," siger han og tilføjer:

"Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser, at åbenhed om lønforholdene på arbejdspladsen er med til at udligne uretfærdige lønforskelle, som ellers ikke kan forklares."

Mere åbenhed om løn er på vej

Senest i 2026 skal et EU-direktiv om lønåbenhed implementeres i dansk lovgivning.

Direktivet indebærer blandt andet, at virksomheder med over 100 ansatte skal offentliggøre kønsopdelte lønstatistikker hvert 3. år, mens virksomheder med over 250 ansatte skal gøre det årligt.

HK Privat ønsker, at virksomheder med 10 ansatte eller flere også omfattes af kravene.

"Flere hundrede tusinde lønmodtagere vil ikke få gavn af de kommende krav, medmindre vi tilpasser dem til danske forhold, hvor mange arbejder i små og mellemstore virksomheder hver dag," siger Kim Jung Olsen.