Pilotprojektet fortsætter nu som en treårig samarbejdsaftale mellem DMI og Danish Centre for AI Innovation (DCAI) med det mål at udvikle den næste generation af vejrudsigtsmodeller ved hjælp af Gefion.
Ifølge en pressemeddelelse fra DMI via Ritzau, har en specialenhed af forskere på DMI anvendt supercomputeren Gefion til hurtigt at udvikle en regional AI-vejrmodel, der kan sammenlignes med den internationale, fysiske vejrud model på parametre som temperatur og vind.
Den nuværende vejrmåde er baseret på fysiske beregninger, der forudser vejret ud fra observationer, og har været under udvikling i 20 år. AI-modellen derimod er trænet på store datasæt på blot få måneder.
AI-modellen kræver væsentligt mindre computerkraft og kan køres på få minutter sammenlignet med den traditionelle model, som tager flere timer at beregne. De indledende resultater viser, at den nye AI-model er tæt på at matche den eksisterende model for både temperatur- og vindforudsigelser.
– Pilotprojektet har vist, at DMI hurtigt og effektivt kan udnytte AI. Vi har flere AI-modeller på vej, der blandt andet forudsiger nedbør og skydække, og disse vil drage nytte af den erfaring, vi har opnået på få måneder, siger Kasper Hintz, vejrforsker hos DMI.
Nadia Carlsten, CEO for DCAI, understreger, at samarbejdet markerer et væsentligt skridt fremad for anvendelsen af AI i meteorologi, og at teknologien har potentiale til at revolutionere vejrudsigter.
Stort potentiale for samfundet
Gefion, som er placeret som nummer 21 på den prestigefyldte Top 500-liste over verdens mest kraftfulde supercomputere, tilbyder teknologi, der kan anvendes i mange sektorer, fra farmaceutiske applikationer til AI-drevet innovation.
Fremtidens AI-baserede vejrudsigtsmodeller vil have stor betydning, da de kan producere hurtigere og hyppigere prognoser. AI-teknologi som Gefion kan i samarbejde med traditionelle modeller levere markante forbedringer i vejrudsigter og varslinger, hvilket vil styrke samfundets evne til at reagere på farligt vejr. Dette kan for eksempel hjælpe myndigheder og beredskaber til at reagere hurtigere og dermed beskytte vigtig infrastruktur og menneskeliv i tilfælde af ekstreme vejrhændelser.
AI-modellerne kan også have stor betydning for den grønne omstilling, hvor præcise forudsigelser af skydække kan optimere strømproduktionen fra solpaneler, hvilket kan påvirke strømpriserne.
DMI og DCAI indgår treårig samarbejdsaftale
DMI og DCAI har nu indgået en treårig samarbejdsaftale, der giver mulighed for at fortsætte udviklingen af de næste generationer af vejrmodeller på Gefion. Samarbejdet forventes at bidrage til yderligere forfining af AI-drevne modeller og inkludere flere variabler som nedbør og usikkerhedsvurdering.
– DMI arbejder målrettet på at beskytte Kongeriget mod farligt vejr og skabe de bedste vejrudsigter. Derfor udforsker vi nye teknologier som AI, og vores pilotprojekt har allerede givet imponerende resultater. Partnerskabet med DCAI giver os nu mulighed for at udvide flere DMI-projekter og styrke det danske AI-miljø, siger Thomas Kjellberg, vicedirektør i DMI.
DMI har omfattende erfaring med drift af supercomputere, som vil være værdifuld i test og validering af Gefion og andre systemer.
– DMI's pilotprojekt har vist, at Gefion kan levere hurtige og konkrete resultater, og vi er glade for at støtte deres fortsatte fremskridt i AI-drevet meteorologi, siger Nadia Carlsten.