Energistyrelsen har offentliggjort nye data, der viser, at danskerne i de seneste tre måneder har formået at nedbringe deres elforbrug med ni procent og deres gasforbrug med syv procent i forhold til det sædvanlige niveau. Det understreger vigtigheden af vedvarende energibesparelser for at sikre tilstrækkelig energi gennem vinteren.
Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Selvom september hidtil har budt på mange solrige og varme dage, er det snart tid til at tænde op for opvarmningen. Dette forestående fyringssæson giver os en påmindelse om vigtigheden af at skrue ned for energiforbruget. Selvom udsigterne til forsyningssikkerhed i år er mere positive, og regeringen har hævet temperaturen til 19 grader i statslige bygninger, er danskernes energibesparelser stadig altafgørende for at imødegå vinteren.
Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, påpeger, at energikrisen stadig er en aktuel udfordring. Svingende energipriser og ustabile markeder er blot nogle af de faktorer, der understreger behovet for en ansvarlig tilgang til energiforbrug i Danmark og Europa.
I løbet af sommeren har danskerne formået at reducere elforbruget med ni procent og gasforbruget med syv procent sammenlignet med tidligere år. Selvom gas ikke er brugt til opvarmning om sommeren, er dette alligevel en vigtig indikation for besparelser, da det signalerer en tendens imod lavere forbrug sammenlignet med de seneste fem års gennemsnit.
Hvis denne tendens fortsætter over en længere periode, kan det stille energiforsyningen over for udfordringer.
Ny nødplan i tilfælde af gasmangel
Energistyrelsen har også udarbejdet en nødplan i tilfælde af gasmangel, som blev tydeligt i sidste vinter. Planen adskiller beskyttede og ikke-beskyttede gaskunder og sikrer, at kritiske samfunds- og virksomhedsbehov prioriteres, hvis der opstår en krise.
På nuværende tidspunkt er energiforsyningen stabil, men priserne kan variere. Energistyrelsen vurderer, at det ikke bliver nødvendigt at afbryde strøm- og gasforsyningen til forbrugerne i den kommende fyringssæson, hvis forbruget forbliver lavt, og vejret er som forventet.
Endvidere er de danske gaslagre fyldt til 92 procent, og oliepriserne er steget med 30 procent i sommeren. Ifølge det Internationale Energiagentur forventes yderligere prisstigninger på grund af reduceret verdensomspændende produktion, men der er i øjeblikket ikke behov for særlige tiltag for at nedbringe olieforbruget.